Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

$/YEN paritesinde hareket öneriyoruz

Bigpara Haber

$/TL hatırlarsanız 06 Eylül günü yukarı sinyalleri üretmişti ve buradan sizlerle paylaşmaya başlamıştık. O tarihte değeri 1.7598-1.7827 aralığından işlem görmüştü.

Yaklaşık 14 gündür aynı sistem yukarı sinyaller üretmeğe devam etmektedir. Risk göstergeleri henüz aşırı riskli sinyalleri üretmediğinden sert satış gelebilir diyemiyoruz. Ancak tarihi yüksek seviyeler olması ve hareketin Türkiye verileriyle uyumlu olmaması nedeniyle spekülasyona alet olmamamız için yoğurdu dönem dönem üfleyerek yemek zorunda kalıyoruz.

Orta vadeli yorgun da olsa yukarı sinyaller devam etmektedir. Bu arada VOB vadesi dolacak USD kontratları nedeniyle spekülatif hareketlerin artma olasılığı bir hayli fazla. Belki cari açık verisi olumlu gelirse TL’nin değer kazanması söz konusu olabilecek. Şu an için aşağı sinyali yok.

Daha önce belirttiğimiz 1.7960 seviyeleri artık destek görüntüsü verdiği için bu seviyeye kadar kar realizasyonu potansiyeli taşımaktadır. Ama bu hareketi bugün için beklemiyoruz. Ancak bir haftalık periyodda olabilir diye düşünüyoruz.

Son günleri özetlersek; FED’in olumsuz açıklamaları, IMF Baş ekonomistinin batıda ciddi resesyon ihtimalinin çok yüksek olduğunu açıklaması, Moody’s’in Bazı önemli ABD bankalarının notunu düşürmesi ve S&P’nin Türkiye’nin TL cinsi notunu 2 kademe birlikte yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi sonucu TL USD’na karşı değer kaybetmiştir. Gördüğünüz gibi ters hareketler oluyor. Dolayısıyla TL’nin değer kaybı ekonomik nedenlere dayalı değildir. Bu tür spekülasyonların yorumu ancak spekülasyon bittikten sonra yapılabileceğinden hep birlikte temkinli olmalıyız.

Kafamı karıştıran konu batıda resesyon beklenirken, Batı Merkez bankalarının temerrüdü ihtimal dahilindeyken paranın güvenli liman arayışı içinde olması nedeniyle global piyasalarda satış yaparak ABD ve Alman tahvilleri aldığına dair yorumlardır. Acaba büyük fonların oluşturduğu grupların global bir oyunu olmasın. Çünkü mantık diversification (risk dağıtımı) denilen farklı piyasalara yönelmeyi gerektiren bir eylemi söylüyor. Aslında çok derin diye sanılan piyasalarda stop order denilen zorunlu zarar realizasyonlarını sağlatacak hareketlerin yaptırılabildiğini hepimiz iyi biliyoruz. Bu hareketler mortgage kriziyle iyice açığa çıkmıştı.

Global borsalardaki satış resesyon beklentisiyle paralel olduğu için mantıklı olmakla birlikte USD’nin değer kazanması pek anlamlı değil. Sanırım ülkelerin faizleri yukarı itmesi için bir zorlama geliyor olabilir. Petrol fiyatlarında düşüş devam ettiği sürece alternatif piyasalarda sıkıntı devam edecektir. Ancak kurların durumu farklı. Yakında sonucu hep birlikte göreceğiz. Bu arada Güney Kore sürekli kura müdahale ederek dolar satıyor. Son söylenti dün 4 milyar USD daha satmış olabileceği yönünde.

Daha önce sizlere günlük işlem için $/YEN paritesinde hareket önermiştik. Dün 1.7611-1.7697 bandında hareket etmiştir. Pozisyonların bugüne devam etmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda var. Zira orta vade yukarı sinyali henüz gelmiş değil.

Bugün $/Yen de 1.7594 seviyelerine alım girerek olası tepki çıkışlarını kara geçirme potansiyeli bulunuyor.


İyi tatiller,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com 

Yazarın Diğer Yazıları