Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Yatay seyre devam

Önerimize gelince; Teknik açıdan kısa vadede aşırı riskli sinyali veren €/$ paritesinde 1.3570 seviyelerinden bir miktar satış yaparak...

Bigpara Haber

ABD ekonomisi  4. Çeyrekte %1.1 büyüyecek diye beklenirken % 0.1 daraldı.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

FED’ de beklendiği gibi politika değişikliğine gitmeyerek 85 milyar USD tutarındaki aylık tahvil alım programını sürdürecek.
Bunun anlamı; USD zayıflayacaktır. Çünkü ekonomi bekleneni verememiş ve tahvil alım programlarıyla piyasaya ayda 85 milyar USD likidite verilmeye devam edilecek

Japonya’da sanayi üretim verisi de beklenenden kötü geldi. Diğerleri kötü olunca Avro’ya gün doğuyor. Bir söz vardır “koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler” diye..Aynı o hesap. Diğer ülkelerin verileri kötü olunca Avrupa parası kıymete bindi.

Bu açıklamaları önce yapmamın sebebi parite hareketlerinin nerden kaynaklandığını net görmenizi sağlamaktır. Şimdi gelelim hareketlere;

€/$ paritesi dün 1.3492 Fibonacci direncinin üzerine yükseldi. Bu direnç son derece önemli. Öyle bir kerede yutulacak lokmalardan olmadığı için 3 gün beklemek zorundayız. RSI göstergesi kısa sürede aşırı yükseldi sinyalleri vermeye başlamış durumda. Dün 1,3482 seviyesinden gelen alımlarla 1,3578 seviyesine kadar yükselmesine rağmen bu sabah 1,3584 seviyesinden gelen satışlarla 1,3547 seviyesine inmiş durumda. Bu hareket yükseliş konusunda pek tedirgin olduğunu gösteriyor. Yukarı yönde pozisyonu olanlar dikkat etmeli. AB bölgesinden gelebilecek bir olumsuz haber başladığı yere geri döndürebilir.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Dün paritelerin çok az da olsa desteğiyle TL’nin bir miktar prim yaparak USD/TL’nin 1,7649 seviyesine gevşediğini görüyoruz. Orta vade aşağı sinyallerinin karışık ve genel para piyasalarındaki oynak hareketlere rağmen burada ciddi bir gevşemenin olmamasında etkili olduğunu sandığımız faktör TCMB’nin TL’nin değeri konusundaki açıklamalarıdır. Son zamanlarda yurt dışındaki oynaklıklara rağmen USD/TL’de pek oynaklık olmadı. Bu sabah da 1,7681 seviyesinden işlem görerek yatay seyir hareketine devam edeceğini gösteriyor.

Avro/TL grafiğine baktığımızda; €/$ paritesinin etkisini burada net görebliyoruz. Avro/TL paritesi dün 2,3840 seviyesinden 2,4041 seviyesine kadar yükseldi. Burada aklımıza şu soru gelebilir. AVRO’nun TL karşısında değer kazanmasını gerektirecek bir veri açıklandımı? Cevabı hayır olsa da sepet bazındaki saplantılarımız nedeniyle bu hareketin olması gerekiyor. Yoksa normal şartlarda AVRO/TL aynı kalırken USD/TL’nin düşmesi gerekirdi.

Önerimize gelince; Teknik açıdan kısa vadede aşırı riskli sinyali veren €/$ paritesinde 1.3570 seviyelerinden bir miktar satış yaparak 1.3495 seviyelerine yaklaştıkça yerine koymak günlük işlem karı yaratabilir gibi görünüyor.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları