Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

USD/TL’de bugün bir tepki çıkışı beklemiyoruz

Dün 1.2983 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2829 seviyelerinden gelen alımlarla 1.2928 seviyesine kadar yükseldi

Bigpara Haber
Dün 1.2983 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2829 seviyelerinden gelen alımlarla 1.2928 seviyesine kadar yükseldi. Kapanışı günün en yüksek seviyelerine yakın yaptı.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vade aşağı sinyalleri devam ettiği için bu hareketi kısa süreli tepki çıkışı olarak yorumlayabiliyoruz. 1.30  seviyesi çok güçlü direnç bölgesi konumunda. Orta vade aşağı sinyallerinin bozulması için yakın zamanda 1.31 seviyesine kadar yükselmediği sürece orta vade aşağı sinyalleri bozulmayacak. Dün gerçekleşen işlem marjı günlük yukarı sinyali üretmiştir. Bu durumda dünkü en yüksek seviyenin üstünü bugün denemesini beklemekteyiz.

EUR/TL grafiğine baktığımızda; Dün 2.3069 seviyelerinden güne başlayıp 2.2994 seviyelerinden gelen alımlarla 2.3133 seviyelerine kadar yükselmiştir. Kapanışın 2.31 seviyesine yakın olması €/$ paritesine bağlı yukarı tepkinin gelebileceğini gösteriyor. Orta vade aşağı sinyallerinin son bulması için 2.35 seviyelerine kadar yükselmesi gerekmektedir. Şimdilik günlük tepki yükselişi bekliyoruz.

USD/TL grafiğine baktığımızda

Dün güne 1.7920 seviyelerinden başladığını, gelen satışlarla 1.7876 seviyesine gevşediğini görüyoruz. €/$ paritesindeki yukarı yöndeki hareket burada satış baskısı yaratmış görünüyor. €/$ paritesinin düşüşünde tepki vermeyen USD/TL şimdi nedense €/$ hareketindeki yükselişe uygun hareket ediyor. Orta vade aşağı sinyalleri hala devam ediyor. €/$ paritesindeki günlük yükseliş beklentimiz nedeniyle USD/TL’de bugün bir tepki çıkışı beklemiyoruz. Orta vade trendin aşağı yönde olması satış baskısı yaratabilir. USD/TL son zamanlarda USD’nin yurt dışındaki değer artışına rağmen yukarı yönde hareket etmeyerek bizde hayal kırıklığı yaratmıştır.

USD/JPY paritesine baktığımızda 77 seviyelerinde hareket etmesi nedeniyle yeniden aşağı sinyalleri gelmeye başlamış olduğunu görüyoruz.

GBP/USD grafiği orta vade aşağı sinyalleri üretmeye başlamış durumda. Yukarı yönde alınan pozisyonların gözden geçirilmesinde fayda var.

Altın ONS/USD grafiğinde dün sert yukarı hareket olsa da orta vade aşağı sinyallerin son bulabilmesi için 1.784’ü görmesi gerekmektedir.

Makro verilere baktığımızda ABD ağustos dayanıklı mal siparişlerinde % 5.6 düşüş beklenirken % 13.2 düştü. Durgunluğun açık bir göstergesi daha rakamlarda görünmüş oluyor. Bu veri €/$ paritesini yukarı yönde etkilemiş olabilir. ABD 3. Çeyrek büyümesi beklenenin altında geldi. Bu veri de €/$ paritesini yukarı itecek tarzdadır. Bunun yanında Brezilya için büyüme beklentileri de düşürüldü. Global büyümede önümüzdeki dönem yavaşlama beklentileri hızla artıyor. Yunanistan koalisyon hükümetinin tasarruf paketi konusunda anlaşması da €/$ paritesini Avro lehine yukarı itecek nitelikte.

Önerimiz; 1.2860 seviyelerinden €/$ alarak çıkış potansiyelini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları