Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

USD/TL grafiğine baktığımızda...

Günlük önerimiz 1.31 seviyelerinden €/$ satarak 1.3026 seviyesinden yerine koymak teknik açıdan mümkün olabilir.

Bigpara Haber

€/$ paritesi dün son günlerdeki sert çıkışın sonunda dün kar realizasyonu yaşadı. Dünkü yazımızda 1.3048 seviyesini tekrar test edebileceği ihtimalinden bahsetmiştik.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

1.3130 seviyelerinden gelen satışlarla dün 1.3056 seviyesine kadar gevşedi. 1.28-1.31 bandında dalgalanan paritede sağlıklı bir trend olmadığı için dikkatli olmamız gerekiyor. Son derece spekülatif ve oluşturulan beklentilerle yön arar durumda. 1.3026 bugün kritik seviye. Sert hareketlere devam diyebileceğimiz bu parite içi AB liderler zirvesi çok güzel spekülatif imkanlar yaratacaktır. Tutturan iyi kazanır, kaybeden ise yerine zor koyabilir.

AVRO/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade yukarı sinyallerinin devam ettiğini ancak dün 2.3653 seviyesinden 2.3484 seviyesine kadar düştüğünü görüyoruz. Bu sabah da dar marjda 2.3512 seviyesinden işlem görmektedir. 2.3443 seviyesi önemli bir destek seviyesi olup test edildiğinde alım gelme ihtimali fazla olan bir bölgedir.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyallerinin devam ettiğini, Dün 1.8026 seviyesinden 1.7951 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Bu sabah da 1.7990 seviyelerinde sıkışmış durumda. 1.7880-1.7980 bandı destek konumunda. Bu bandın altına inmesini şimdilik beklemiyoruz. Bunun yanında son derece istikrarsız konumdaki €/$ parite hareketinin burada da dalgalanma yapma ihtimali bulunuyor.

Altında gevşeme eğilimi devam ediyor. Trend göstergeleri hala aşağı diyor. Bu arada eski yazılarımda makro ekonomik verilerin iyi gelmesinin altına yaramayacağını aylar önce sizlerle paylaşmıştık. Şu an veriler biraz umut vermeye başladı. Dipten dönülüyor söylemleri var. Ons/USD fiyatı 1.734 seviyesinin altına inerse ciddi düşüş riski artacak. Şimdilik altın almak çok güvenli değil.

TCMB Para Politikası Kurulunun politika faizlerini değiştirmeden üst faiz bandını (yani TL satışta kullanacağı faizi) 50 baz puan indirmesi (9.50 oldu), likit piyasa da önemli bir değişim yapacak hareket değil. Kredi faizlerini aşağı çekebileceği söylemlerine de reel sektörü yakından takip eden biri olarak hiç inanmadığımı ifade etmem gerekiyor. Kısacası bu hareketle algılanabilecek en iyi mesaj TL’de istikrarı sağlama konusunda kendimize daha fazla güveniyoruz şeklindedir. Bunun yanında rezerv opsiyon katsayısının  (ROK) 0.1 artırılması TCMB rezervine biraz daha katkı yapsa da rating kuruluşları TCMB rezervlerini umursamıyor. 

Yurt dışına baktığımızda AB liderler zirvesinin gündemde olduğunu görüyoruz. Konu bankalar birliği ve denetim. Bunun yanında denetim tam oluşturulmadan kurtarma fonu ESM’nin kullanılmasına Almanya pek sıcak bakmıyor. Bu konu İspanya ve Yunanistan gibi kurtarılması gerekecek ülkeler için çok önemli.

Günlük önerimiz 1.31 seviyelerinden €/$ satarak 1.3026 seviyesinden yerine koymak teknik açıdan mümkün olabilir.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları