Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Umarız FITCH gerekeni yapar

Önerimiz; 1.80 seviyesinin üzerinde USD/TL satarak gevşeme trendinin değerlendirilmesi mantıklı görünüyor.

Bigpara Haber

Dün 1.2902 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2886 seviyesinden gelen alımlarla 1.2983 seviyesine kadar yükseldi.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
 
Buraya kadar herşey normal ancak yukarı sinyallerinin son bulması için görmesi gereken seviye 1.2878 iken bu yukarı çıkışı yapması çok ilginç. Adeta limitten dönen parite yukarı sinyallerini sürdürme gayreti içerisinde. 0.0008 tick kala birden alımların gelmesi bu piyasanın kontrollü olma, derin ve fiyatların sağlıklı oluşmama kuşkularımı iyice artırmış durumda. Birileri adeta parite ile oynuyor izlenimi edindim. Hele son 3 gün içerisinde gördüğü en düşük seviyelerin 1.2883, 1.2885 ve 1.2886 olduğunu da dikkate alırsak yukarı sinyallerinin sürmesini isteyenlerin piyasayı iyiden iyiye manipüle ettiklerini düşünmemek elde değil. Böyle durumlarda beklentinin dışında gelen olumsuz bir haber çok ama çok ciddi düşüşlere neden olabiliyor.

€/$ paritesinin işlem gördüğü piyasanın sığ ve derinlikten yoksun ayrıca sağlıksız olduğu gözlemimizle bir süre bu pariteden işlem yapılmasını önermeyeceğiz. Ancak yorumlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Şu an teknik olarak yatay seyirde bir takoz formasyonu denilen bir hareketi gerçekleştiriyor. 1.2879-1.3116 seviyesinin dışına çıkmadıkça her hareket sürprizlerle dolu olacaktır.

AVRO/TL paritesine baktığımızda, yatay ve dar marjda hareket ettiğini €/$ paritesindeki yukarı hareketin burada önemli bir etkisinin bulunmadığını gözlemliyoruz. Dün 2.3263-2.3347 bandında hareket eden parite bugün de 2.3273-2.3298 dar bandında hareketle güne başlamıştır.
Orta vade aşağı sinyaller devam etmektedir.

USD/TL paritesine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyallerinin devam ettiğini, dün 1.8050 seviyesinden gelen satışlarla 1.7958 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Bu sabah da 1.7949-1.7973 bandında güne başlamıştır. 1.7943 seviyesi çok kritik destek olup, altına sarkması durumunda 1.7871 seviyesine kadar sert satışların gelme ihtimali bulunuyor.

Yakında FITCH not ile ilgili açıklama yapacak, piyasalarda bununla ilgili bir sürü spekülasyonlar yapılıyor. Not artırımı bekleyenlerden olumlu açıklamaya kadar farklı görüşler bulunuyor. Bu söylentiler varken bir anda Moody’s Türkiye ile ilgili açıklama yapma ihtiyacı duydu. Adeta Fitch öncesinde bence böyle der gibi. Bakalım Fitch bundan nasıl etkilenecek. Yoksa tarafsızlığını ispatlarcasına siz böyle düşünüyorsunuz ama bence doğrusu bu diyebilecek mi? Bunu yakında göreceğiz.
Moody’s ne dedi şöyle bir bakalım; toplumun seküler ve muhafazakar kesim arasındaki politik gerginlik not artırımına engelmiş. Rating kuruluşları ne zamandan beri politikayla direkt ilgileniyormuş. Bunu ispatlayan ne bilgiler var çok merak ediyorum. 2000 yılı öncesiyle kıyasladığımızda toplumun bu iki kesimi arasındaki tolerans daha da artmadımı?  İnsanlarımız birbirine bu konuda saldırdı da bizim mi haberimiz yok. Pes! Yalanlarla not artırımı engelleniyor. Buna inceleme başlatılması ve gerekçeleri destekleyen dökümanların talep edilmesi lazım.

Asıl komedi yabancı yatırımcı sermaye akışında keskin düşüşü olursa kötü olurmuş. ABD’ye aynısı olursa ne olurmuş o zaman? ABD’yi ayakta tutan yabancı sermaye girişidir ve azalması bile facia olur. O zaman onlar neden Türkiye ile aynı notta değil? Rezerv para olmak ayrı şey, yatırım yapılabilir olması ayrı şey. “USD rezerv para” savunması yapanlara da şaşırmamak elde değil. Hala ekonomiyi öğrenememişler. Çünkü rezerv para aynı zamanda dinamittir. Ülkesine dönmeye başladığında o ülke ekonomisini kimse kurtaramaz. Bunun da nota girmesi gerekir.

Umarız FITCH tarafsızlığını gösterir ve gerekeni yapar.

Önerimiz; 1.80 seviyesinin üzerinde USD/TL satarak gevşeme trendinin değerlendirilmesi mantıklı görünüyor.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları