Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Trend oluşumunu izleme fırsatı bulacağız

Önerimiz Perşembe ECB toplantısına kadar durgun geçecek piyasalarda ciddi pozisyonlarla günlük işlem yapılmamasıdır

Bigpara Haber

Dün piyasalarda zirve sonrası gelen olumsuz açıklamaların da etkisiyle €/$ paritesi 1.2680 seviyesinden 1.2569 seviyesine kadar gevşemiş ve 1.2582 seviyelerinden kapanmıştır.



Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu hareket günlük aşağı sinyali demektir. Bu sabah baktığımızda 1.2577 en düşük seviyeyi gördüğünü ve son işlemlerin de 1.2597 seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Orta vade yukarı sinyalleri devam ederken Cuma günü gelen sert yükselişin hazmedilmesi sürecini yaşıyoruz. 1.25 desteğindeki hareketleri bizim için çok önemli olacak. Yukarı hareketin devamı için 1.2710 direncini kırması gerekiyor.

Hollanda ve Finlandiya’nın ESM ile ilgili sert çıkışları, İspanya gelirlerinin beklentilerin altında olması nedeniyle devlet harcamalarını kısabileceği, Fransa’nın da bütçe açıklamalarını azaltmak için vergi artışı ve devlet harcama kısıntısını gerçekleştireceği, Avrupa ve ABD verilerinin ekonomik büyümede yavaşlama olacağına dair sinyalleri risk iştahını azaltıcı gelişmeler. Liderler zirvesindeki olumlu hava kaybolmuş görünüyor. Bunun yanında zayıf ekonomik veriler parasal genişleme ihtimalini de artırıyor. Japonya bile parasal genişlemeyi konuşur oldu.

€/TL grafiğine baktığımızda; Cuma günü gelen zayıf yukarı sinyalinin devam ettiğini görüyoruz. €/$ paritesindeki gevşemeye bağlı olarak dün 2.2945 seviyesinden 2.2720 seviyelerine kadar gevşemiş. Cuma seviyesinin de altına inmesi TL’nin sepet bazında değerlenmiş olduğunu da gösteriyor. Zira €/$ daha o kadar düşmedi. Bu sabah ise 2.2673-2.2748 bandında işlem gördüğünü görüyoruz. Önemli destek 2.2663 seviyelerinde. Büyüme verilerinin beklenenden yüksek gelmesi, cari açıktaki düşüş eğilimi TL’yi güçlü kılıyor. Bu nedenle de sepet bazında TL değer kazanabilecek potansiyelde. Ancak AB bölgesiyle ilgili özellikle ECB toplantısında faiz indirimi gibi somut gelişmelerin olmaması durumunda USD’nin değer kazanma potansiyeli var. Geçmiş veriler AB bölgesindeki olumsuzluklarda TL’nin de değer kaybettiğini gösteriyor.

$/TL grafiğine baktığımızda; dün 1.8118 seviyesinden 1.8033 seviyesine gevşediğini, bugün ise 1.7986-1.8055 bandında hareket ettiğini görüyoruz. Orta vadeli yukarı sinyalleri zayıf da olsa devam ediyor. 1.8020 desteği çok önemli olup üzerinde kalması gerekiyor. Kapanışın 1.8020 seviyesinin altında olması trendin aşağı yönlü bozulabileceği ihtimalini artıracaktır. Büyüme verilerinin global ekonomiye göre beklenenden iyi gelmesi, özellikle cari açık/GSYİH oranının 2011 ilk çeyreğinde %11,8 iken 2012 ilk çeyreğinde %8,9 seviyesine düşmesi cari açık bahanesiyle notu artırmayanlara ciddi bir cevap niteliği taşıyor. İç talebin azalması ve buna bağlı ithalatın da kesilmesi cari açığı azaltıyor. Bu durumda not artırımları gündeme gelebilir.

Önerimiz Perşembe ECB toplantısına kadar durgun geçecek piyasalarda ciddi pozisyonlarla günlük işlem yapılmamasıdır. Bu arada dalgalanma sonrası trend oluşumunu da izleme fırsatı bulacağız.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları