Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Trend değişikliklerine dikkat edilmeli

Bu arada gevşeme potansiyelinin yüksek olması nedeniyle €/$ paritesi 1.3080 seviyelerinden satılabilir

Bigpara Haber

Dün 1.2952 seviyesinden güne başlayan €/$ 1.2943 seviyesinden gelen alımlarla 1.3061 seviyesine kadar yükselerek günü en yüksek seviyeye yakın kapamıştır.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah da yükseliş eğilimini koruyarak 1.3124 seviyesine kadar yükselmiştir. Bu arada bazı önemli orta vade göstergeler tekrar yukarı dönmeye başlamıştır. Teknik olarak bollinger bandı yukardan delmesi nedeniyle geri çekilme potansiyeli bir hayli dazladır. Hatırlarsanız daha önceki yazılarımızda Eylül başlarından beri bu seviyelerde oyalanması nedeniyle aylık göstergelerin güvenilirliğini sorgulamamıza yol açıyor ve aylık analizler güvenilir değil diye belirtmiştik. 1.2940 seviyelerinden gelen aylık bazda aşağı sinyalleri bugünkü sıçramayla son buldu. Bu durumda Aylık bazda pozisyonlar kaybettirmiş durumda. Bugün özellikle 1.3030 seviyelerindeki hareketini izleyeceğiz. Riski sevenler ise gevşeme için pozisyon alabilirler.

Gelelim bu sert hareketin nedenlerine; Almanya’nın İspanya’ya verilecek krediye sıcak baktığına dair haberler, Moody’s in İspanya’nın notunu değiştirmemesi €/$  paritesinde sert yukarı harekete neden oldu. Not indirimi olmaması çok ilginç.

AVRO/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade yukarı göstergelerin hala devam ettiğini, 2.36 seviyelerindeki direncini kırmaya çalıştığını görüyoruz. Aşırı riskli sinyalleri biraz daha yükselince gelecek. Şimdilik yön yukarı ve bugünkü €/$ paritesinin yukarı yönlü olması da buna destek verecektir.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.8103 seviyelerinden güne başladığını, gelen satışlarla 1.8026 seviyesine kadar düştüğünü gözlemliyoruz. Bu hareketle orta vade yukarı sinyalleri burada da son bulmuş durumda. Daha önceki yazılarımızda da hatırlayacağınız gibi sağlıklı bir trend oluşumu hala yok. 1.7870-1.8280 bandında dalgalanıyor. Orta vade göstergeler yönünü aşağı çevirdiği için 1.7870 hedefine kadar geri çekilme potansiyeli var. Bu harekette €/$ paritesindeki sert yukarı hareketin de etkisi bulunmaktadır. Çünkü €/$ paritesindeki yükseliş AVRO/TL paritesini yükseltmemiş, aksine USD/TL paritesini aşağı itmiştir.

Önerimiz yatay seyirde dalgalanan paritelerde trend değişikliklerine dikkat etmek ve günlük emirleri en geç bir gün sonra kapatmak, akşama stop emirleri koymayı ihmal etmemektir.

Bu arada gevşeme potansiyelinin yüksek olması nedeniyle €/$ paritesini 1.3080 seviyelerinden satarak günlük gevşemeyi değerlendirmek mümkün gibi görünüyor.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları