Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

$/TL`de sıkışma söz konusu!

Bigpara Haber
Sabah itibariyle baktığımızda $/TL de kısa vade aşağı sinyallerinin devam ettiğini, orta vade yukarı sinyalinin son bulması için 1.7470 seviyelerine kadar gevşemesi gerektiğini görüyoruz. Düne göre aşağı yukarı aynı seviyelerde açılmış olan $/TL`de bir sıkışma söz konusu.

Ancak 1.7635`in altına inebilirse aşağı hareket biraz daha hızlanabilir. Yukarıda ise kritik noktamız 1.7840 olup üzerinde kalması yukarı trendin güçleneceği anlamına gelir.

Büyük bir yerli banka yöneticisinin yerli firmaların döviz alımlarının azaldığı yönündeki açıklaması, daha önceki yazılarımdan hatırlarsanız dövizi yukarı tetiklenmesi nedeniydi. Çünkü döviz cinsi kredileri kapatmak zorunda kalmışlardı. Bu sorunun ortadan kalkması dolara alımın artık baskı oluşturmayacağı anlamına geliyor. Bu arada TCMB Başkanı`nın kur seviyesi yorumunun bazı özel bankaları spekülasyon iştahını artırır bahanesiyle rahatsız etmesini ilgiyle izliyoruz.

Dünya`da her merkez bankası kur seviyesiyle ilgili yorum yapıyor. Hele ana hedeflerine zarar verecek hareketler oluyorsa. Bence bankalar aşırı dalgalanmalara çözüm arasalar daha iyi olur sanırım. Örnek sayarsak İsviçre Merkez Bankası’nın aldığı tedbirleri gösterebiliriz. Para swaplarını ve karşılıkları artırdılar ayrıca kur seviyesinden de rahatsız olduklarını açıkladılar.

Bu arada Portekiz’in ağırlıklı olarak 3 aylık borçlanabilmesi faizlerin buna rağmen hafif yükselmesi AB bölgesi için pekiyi bir gelişme değil. ECB olmasa borçlanamayacaklar gibi bir hava var. Bu durum avro aleyhine bir gelişmedir.

Bugün için önerimiz; $/TL de 1.7840‘lara yaklaştıkça satıp, 1.7635 seviyelerinden yerine koymak olabilir. 


Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları