Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

$/TL`de kritik nokta 1.8722

Bigpara Haber

Hatırlarsanız daha önceki yazılarımda Yetkililerin yurt dışına ‘Road show’ denilen tanıtım toplantıları düzenleyerek, Türkiye’deki son verileri yatırımcılara anlatarak dikkat çekmeleri gerekliliğinin altını çizmiştim.



TCMB Başkanı Sn. Başçı’nın Londra’da sunum yaparak soru işaretlerini kaldırması tam zamanında yapılmış güzel bir uygulama. Türkiye’nin gelecek yıl borçlanma ihtiyacının düşüklüğü ve son büyüme verileri dahil makro ekonomik verilerini özellikle körfez bölgesi, Japonya, Almanya ve ABD’de de tekrarlaması çok yerinde olur. Kriz para yok demek değil. O bölgelerde riskten kaçmaya çalışan ciddi miktarda sermaye var. En azından Londra’da 250’ye yakın yatırımcı birinci ağızdan Türkiye’yi öğrendi bu toplantıda.

S&P Baş Ekonomisti Six AB’yi hızlı davranmaları yönünde uyardı. Ayrıca alınan kararları da olumlu buldu. Süre daralıyor demeyi de ihmal etmedi. Bu bakış açısıyla not düşüşleri satınalınmaya başlayınca €/$ paritesinde avroya ciddi satış geldi. (Ayrıca diğer Rating Kuruluşları ’da 2012’de not indirimi ve yavaşlamadan bahsetti.)

AB liderler zirvesinde alınan mali entegrasyonun güçlendirilmesi kararının ardından krizin kısa vadede sonlandırılacağına dair beklentisi kalmayanlar Euro satarak USD aldılar ve €/$ paritesi Bollinger band dediğimiz dışına nadiren çıkılan çizgimizin alt banttan dışına taşarak sert bir düşüşle 1.3164 seviyesini gördü. Bu sabah 1.3132 den toparlanma eğilimi içine girmiş bulunuyor. 1.3250 seviyelerinin destek olması ve band dışına taşım bir tepki çıkışı ihtimalini artırıyor. Ancak orta vade aşağı sinyalleri gelmeye başladığı için her tepki çıkışı bir satış fırsatı olarak kullanılabilir. 1.35 seviyelerinin üzerinde güçlü olmadan trend değişimini konuşamayacağız. Euro, USD’na karşı değer kaybederken TL’ye karşı da değer kaybedebilir. Bu nedenle kendimizi düşüşe hazırlamalıyız. Bugün orta vadeli aşağı sinyalinin 2. günü. Dün gün içinde aşağı sinyali geldiğini sizlere duyurmuştum.

$/TL grafiğine bakarsak; €/$ paritesindeki sert düşüşten payını fazlasıyla aldı.1.8322 den 1.8738 seviyesine kadar yükseldi. Kritik nokta 1.8722. Bu noktadan sonra bazı aşağı göstergeleri bozuldu. Şu an önemli bir direnç bölgesinde 1.87- 1.98 bandı güçlü direnç bölgesi. 1.89 seviyesinin üzerinde güçlü olması yeni bir yukarı trend olarak yorumlanacağından direnç bölgesinde yeni maliyetlenmeyi önermiyoruz. Şimdilik direnç bölgesindeki hareketini yakından izleyeceğiz. Bu arada yıl sonu gelmesi ve fonların fon kapama, düzenleme dönemi olması nedeniyle christmass öncesi TL’den geçici çıkış olabilir. Son makroekonomik verilerin beklenenden iyi gelmesine rağmen TL’nin değer kaybetmiş olmasının bu hareketlerle ilgisi olabilir.

Şu gerçeği lütfen unutmayalım. Türkiye verileri son derece iyi. Hatta “Avrasya kaplanı” demeye başladılar. AB resesyona giriyor. ABD hala toparlanmış değil. Kısacası Türkiye’nin notu artmasa da diğerlerinin notu inerek fark kapanıyor. TL’nin değer kaybı makroekonomik temelden yoksun. Yıl sonu pozisyon kapamalarla alakalı olabilir. Yeni yılda gerçek daha net görünecektir.

Günlük önerimiz; Bollinger Band dışına sarkan €/$ paritesinde tepki çıkışını değerlendirerek 1.3165 seviyelerinden alarak 1.3250-70 aralığında satmak karlı olabilir.

Not: Her zaman sık sık söylediğim gibi günlük öneriler yazının yazıldığı anlardaki son verilere göre günlük olarak yapılması gereken işlemlerdir. Gün içi yeni gelişmeler hata yapmasına neden olabilir. Kaldı ki son derece oynak ve sürpriz hareketler olacağını sık sık dile getiriyorum. Aman çok risk almayın.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları