Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

$/TL’de gevşeme mümkün mü?

Bigpara Haber

Son zamanlarda her yetkili ağızdan gelen açıklamalar nedeniyle Gelişmiş ülke piyasaları tam bir cadı kazanına dönüşmüş durumda. Eski yazılarımı okuyanlar ciddi dalgalanmaların olduğu dönemden geçeceğiz yorumumu hatırlarlar. İşte o dönemleri şu an açık bir şekilde yaşıyoruz. Sakın riskinizi sınırlamayı “hedging” unutmayın.

Yurt dışındaki genel havaya bir bakalım; Fransa-Almanya tahvillerinin faiz oranları arasındaki fark 164 baz puanla rekor seviyeye yükseldi. Fransa’nın 10 yıllık tahvillerindeki getiri oranı 3.41’e, Almanya’nın ki ise 1.760’a yükseldi. Fransa tahvilleri riski fiyatlarken Almanya tahvillerindeki faiz artışı da dikkat çekmeye başlıyor.

Bu arada İtalya’nın durumunun ciddi olduğu, krizin yeni kurbanı olabileceği, %7.5’a yaklaşan 10 yıllık tahvillerinin faiz oranının 1999’dan bu yana en yüksek seviye olmasının da İtalya’nın kredibilitesinin kaybetmeğe başladığının bir göstergesi olduğu, Avrupa birliğinin dağılma senaryolarının çizilmeye başlandığı konuşuluyor.

ABD’nin Eylül dış ticaret açığında %4’lük bir daralma oldu, açık 43,1 milyar dolara düştü. Yıllık bazda rakam 558,2 milyar USD.

Bu arada Avrupa Komisyonu nedense birden Türkiye’yi hatırladı; Türk ekonomisinin 2012’de %3, 2014 de %4.1 büyümesini bekliyormuş. AB’de talebin zayıflaması Türkiye’de GSYH büyümesini %3 yavaşlatacakmış. Bunu söylerken neden Türkiye’nin AB ile ticaretinde cari açık verdiği, ticaret hacmindeki daralmanın bu cari açığı düşürebileceği söylenmiyor? İşte tarafsız komisyon… Güven daha çook kaybolur. Bu kafayla gidilirse...

İçerideki gelişmelere bakarsak; TCMB çok yerinde manevrayla TL likiditesi sağlamak için kullandığı repo ihalesini açmayıverdi. Piyasa birden TL’nin değerini anlayıverince bayram sürecinde yukarı 1.80 seviyesine itilen $/TL bir anda 1.78 seviyelerinin altına düşüverdi. Bu arada 50 milyon USD tutarındaki döviz satış ihalesine 84 milyon USD teklif gelmesi çok ilginç.

Doğru dürüst talep de yok ama ne hikmetse $/TL yükseliyor! Dün akşam vakitlerinde $/TL paritesinin 1.79 seviyelerinin üzerine çıkması gerçekten düşündürücü. Sıcak para kendisine kumar oynayacak bir yer bulmaya çalışıyor. Aman dikkat. Bu arada bayramda birileri $/TL’de yukarı sinyalleri verdirmeyi başardı. Bakalım sonu nereye varacak. Yukarıda önemli direnç 1.82 seviyelerinde.

€/$ grafiğine baktığımızda, sert düşüşün günlük yukarı sinyaliyle tepki alımına döneceğini görüyoruz.  Bugün avro bir miktar prim yapabilir. Buna bağlı $/TL’de gevşeme mümkün.

Günlük önerimiz; 1.3560 seviyelerinden €/$ alarak 1.3726 seviyelerinden satmak karlı olabilir. Bu arada günlük yorumların yeni gelişmelerle tutmayabileceğini ve gün sonu muhakkak kar veya zarar kapatılması gerektiğini unutmayalım.


Herşey gönlünüzce olsun,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları