Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

TL’de ciddi dalgalanmalar söz konusu

Bigpara Haber
Sabah 1.61 alış 1.6150 satışta güne başlayan $/TL şu sıralarda 1.41 seviyelere kadar gevşeyen  €/$ paritesinin etkisi altında.
 
ABD`de açıklanan verilerin beklenenden kötü çıkması nedeniyle yeni bir kriz beklentilerinin oluşması ve petrol fiyatlarındaki gevşemeye bağlı borsalardaki gevşeme risk iştahının azalmasına yol açtı ve bu durum mevcut makro verilerin iyi olmasına hatta Türk Bankacılık hisseleri alım önerisi gelmesine rağmen dolara tüm para birimlerine karşı alım getirmiştir. AB Bölgesi’nde de gelişmeler pek de iç açıcı değil. Ancak Türkiye`de verilerde böyle sorunlar yok.
 
Ancak risk ayarlamaları nedeniyle kurlardaki oynaklıklar TL`ye de yansımaktadır. Şu an çok önemli bir direnç seviyesinde olan $/TL paritesinin 1.61 in üzerinde tutunması demek Türkiye pozisyonlarının azaltılması isteğini gösterecek. Bu direnç seviyesini kırdığı takdirde stop denilen zarar azaltıcı ters işlemlerin dolara alım getirmesi riski bulunmaktadır. Bu durumda TL’nin ciddi dalgalanması söz konusu olacağından ekonomik beklentileri de ciddi bir şekilde bozacaktır.
 
Ancak bu geçici dalgalanmalar işlem yapmak için son derece riskli ortam yaratmaktadır. Risk (kayıp) ve kazancın yüksek olabileceği bir dönemdeyiz. Her açıklama ve haber piyasalarda aşırı tepkilere yol açabilmektedir. Teknik olarak bu hareketler uyumsuz trend göstergeleri ortaya koyduğundan net bir trend oluşumu görülememektedir.

Bugün için önerimiz; piyasada işlem yapılmadan durulmasını beklemektir. Paritenin 1.61 direncinden dönmesi durumunda daha önce oluşturduğu boşluğu teknik olarak doldurmasını bekleyeceğiz. Ancak direncin çalıştığından emin olmak için beklemek zorundayız.

Yazarın Diğer Yazıları