Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

$/TL`de 1.85 seviyesi önemli!

Bigpara Haber

Dün yaşanan ve Dünya`nın en büyük merkez bankalarının koordineli olarak swap oranlarıyla oynamak yoluyla yaptıkları müdahale $’a global piyasalarda değer kaybettirdi.


Gerek €/$ gerekse $/TL grafikleri trend değişim sinyalleri verdi. Bu kadar önemli ve sıcak olayı hemen yeni bir yazıyla sizlerle paylaştım. Bunun için teşekkür eden okurlarıma asıl ben teşekkür etmek istiyorum güvenerek yazılarımı dikkate aldıkları için. Her zaman söylediğim gibi hepimiz bazen hata yapabiliyoruz. O yüzden de en az hata için piyasaları mümkün olduğunca yakından izlemeye önem gösteriyoruz.

Bu girişten sonra kısaca bundan sonra ne olabilir ve ne pozisyon alalım onu net bir şekilde paylaşalım;

€/$ grafiği dün 1.3260-1.3533 aralığında dalgalandıktan sonra 1.3445 kapanarak güçleneceği sinyalini verdi. Bu gün de 1.3418-1.3473 bandında hareket ediyor. Bugün 1.3533 seviyesinin üzerini denemesi çok önemli. Eğer başarılı olamazsa günlük bazda yarın kar realizasyonu gelebilir. Bunun anlamı 1.3380 seviyesini test etme ihtimali artar demek. O yüzden 1.3533’ün üzerinden işlem görmesi çok önemli. Orta vade hedefimiz 1.3840 seviyeleri olacak ve süre ortalama 20 iş günü.

Avro/TL paritesindeki hareket €/$ paritesine paralel olacağından Avro yurt dışında güçlenirse (€/$yükselirse) o zaman Avro TL’ye karşı da yükselecek. Bu tür hareketlerin TCMB’yi rahatsız etmediğini daha önce konuşmuştuk. Çünkü TCMB sepete bakıyor. Bu arada Avro’nun TL’ye karşı yukarı sinyalleri verdiğini daha önce söylemiştik. Bu sinyal hala devam ediyor. Burada hedefimiz 1.5244 seviyesi ve süre yaklaşık 10 iş günüdür.

$/TL grafiğine baktığımızda, dünkü olağanüstü koordineli hareketle aşağı sinyali gelmeye başladı. 1.8236-1.8606 bandında hareket ederek günü en düşük değerlerinden kapatan $/TL, bugün 1.8247-1.8379 bandında hareket etmiş. Burada ilgimi çeken konu $/TL dün gördüğü en düşük seviyesini bu gün henüz denememiş olması. Demek ki dünkü hareketi hazmetmesi biraz zaman alacak. Ne zaman 1.8236 seviyesini aşağı doğru test ederse trend o zaman aşağı yönde güç kazanmış olacak.

Bugün Moody’s in Türkiye ile ilgili açıklamaları olabilir ve açıklamalar pozitif bir yapı içerirse TL güçlenebilir. Yurt dışında ise swap oranlarıyla ilgili gelişmelerden sonra piyasaların bugün vereceği “panik olmayan tepkiler” önemli sinyaller içerecek.

Bu arada bir süredir yorum yazmadığımız $/JPY grafiği yukarı sinyalleri veriyor ve bazı günler 78 seviyesinin üzerini deniyor. Aşağı yönlü trendin artık kırılmaya başladığını görüyoruz. Kısacası JPY’de değer kaybı bekliyoruz.

$/CHF grafiği ise 4 gündür aşağı sinyalleri üretiyor. 0.9326 seviyelerinden beri aşağı sinyali veriyor. O nedenle İsviçre Frangı’nın değerlenme olasılığı fazla.

Gelelim önerimize; $/TL grafiğinin yeni aşağı sinyalleri üretmesi nedeniyle bu paritede 1.85 seviyeleri ve üzerinde kademeli satarak pozisyon alıp, gevşemelerde de pozisyonları yine kademeli kapatmakta karlı sonuç alınabilir. Gün içi gelecek haberler bu yorumun tutmamasına neden olabileceği için aşırı risk almamanızı özellikle tavsiye ediyorum. Bu arada satarak pozisyon almak için VOB piyasasında USD kontratlarını deneyebilirsiniz. Her kontratın 1000 USD’nı temsil ettiğini ve 1000 USD hareketi kadar kar/zarar edebileceğinizi unutmayın.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları