Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

TL zayıf kalmaya devam eder mi?

Bigpara Haber

Dün 1.32-1.34 bandında yukarı doğru hareket eden €/$ orta vadeli aşağı sinyallerine rağmen $’da gelişen olumsuz not haberiyle yukarı tepki çıkışını gerçekleştirdi. Şu an 4 gün önceki seviyelerinde ve 1.3460 direnci çok güçlü. Bu direnci kırması için önemli haberlere ihtiyaç var. Mevcut şartlarda pek de yukarı yönde gücünün olduğunu söyleyemiyoruz.

$/TL dün 1.8815 seviyelerinden gelen sert satış dalgasıyla 1.8555 seviyelerine kadar gevşedi. Dün günlük işlemini satışla başlayarak gevşemeleri değerlendirenler kazanmış görünüyor. Bu düşüşte ABD olumsuz not görünümü haberi çok etkili oldu. Benzer hareketi €/$ paritesinde de gördük. Bunu aşağıda açıklayacağız. $/TL’de yön aşağı döndü diyebilmemiz için bugün 1.8380 seviyesini rahatlıkla görmesi gerekiyor. Bunun dışında meydana gelen düşüşleri sadece kar realizasyonu olarak yorumlayabiliyoruz. 1.8380 seviyesi oldukça önemli bir destek konumunda.

Gelelim yurt dışındaki önemli gelişmelere; Türkiye’nin görünümünü ortada fol yok yumurta yok durumundayken hemen negatife çeviren FITCH ABD’nin bu durumunda S&P kadar yürekli davranamayarak AAA notunu teyit etti. Sadece görünümü lütfedip negatife çekebildiler.  S&P daha önce ABD’nin notunu AAA’dan AA’ya indirmişti. Bir diğer ilginç haber de S&P’nin 25 Kasım’a kadar Fransa’nın not görünümünü negatife indireceği ancak bilinmeyen nedenle bunun ertelendiği haberi.

Rating savaşlarında kan gövdeyi götürüyor. Bu durum €/$ paritesini de yakından etkiliyor. ABD’nin görünümünün negatife dönmesi USD’nın gücünü kaybettirerek €/$ paritesinin 1.32 seviyelerinden 1.33 seviyelerinin üzerine çıkmasına neden oldu. Dolar çarpraz parite etkisiyle TL’de de değer kaybetmiş oldu. Fransa, İtalya ve İspanya tahvillerine talep gelmemesi, Alman tahvilleri faizine göre farkın artması AB bölgesinde sorunun büyümekte olduğunu gösteriyor.

Okuyucularımızın sorularında belirtilen düşüş seviyesi için $/TL de şimdilik 1.8380 seviyesindeki hareketleri gözlemlememiz gerekiyor. Orta vade aşağı sinyali olmadığı için tekrar yükselme potansiyeli var. Bu cevabı haftalık bazda değerlendirme isteyen okuyucumuza da söylemiş olalım. Bu arada kaliteli üretim olmazsa TL değer kaybına devam eder diyen okuyucumuza da aynen katılıyorum. Arar malı üretiminde ithalatı yerli üretime çeviremezsek cari açık sorununu çözemeyiz ve bu bahaneyle TL zayıf kalmaya devam edebilir.

Gelelim bugün ne yapacağız sorusuna; 1.86 seviyeleri ve altından USD alarak 1.87 seviyelerinden geri vermek mantıklı görünüyor.

Herşey gönlünüzce olsun...
Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları