Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

TL ile döviz almak iyi bir yatırım olmayabilir

Bernanke’nin resesyon nedeniyle parasal genişlemeye yönelik açıklama yapması bile piyasalarda ciddi oynamalara yol açabilir.

Bigpara Haber

Dün 1.2493 seviyesinden güne başlayarak 1.2542 seviyesine kadar yükselen €/$ paritesi daha sonra gelen satışlarla 1.2410 seviyelerine kadar düşmüş ve 1.2449 seviyesinden kapanmıştır.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vade yukarı sinyalleri devam etmekle beraber çok güçlü bir hava vermemektedir. Düşük RSI değeri önümüzdeki dönemde yüksek bir potansiyel olduğunu söylese de MACD henüz tam yukarı sinyalleri üretmediğinden bir miktar oyalanma ihtimali bulunmaktadır. 1.2513 seviyeleri direnç bölgesi ve bu seviyeler 2 gündür test ediliyor. Bu sabah 1.2451 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2441-1.2517 bandında hareket ederek gün içinde yükselebileceği sinyalleri üretmiştir.

Moody’s’in Alman Bankalarının notunu indirmesi son derece riskli olup Almanya’nın da paniklemesine ve para çıkışına yol açtığı takdirde Avro’nun geleceği son derece kararacaktır. Avusturya ve Alman bankalarındaki not indiriminin birer kademe olması ise diğerlerine göre olumlu algılanmıştır.

Kısacası “Allah beterinden sakladı” denilmektedir. Soros’un 3 aylık süre tanıması ve Euro bölgesinin Avro’yu kurtarmak için 3 aylık sürelerinin olduğunu belirtmesi ise artık ciddi sürprizlerin olabileceğini gösteriyor.

Teknik analizde de bu söylentilerle fon yöneticileri ne tür pozisyonlar tutuyor onu yakalamaya çalışıyoruz.

ABD eski başkanı Bill Clinton’a göre ABD ekonomisinin resesyona girdiğini ifade etmesi ABD’de de işlerin yolunda olmadığının kısa bir özeti. Aslında Türkiye’de de kapasite kullanım oranları geçen seneye göre kötü olduğuna göre 2012 pek sıcak geçeceğe benziyor.
ECB toplantısında faizler veya alınacak tedbirlere ilişkin haberlerle piyasalarda dalgalanma olabilir. Bunun yanında Bernanke’nin resesyon nedeniyle parasal genişlemeye yönelik açıklama yapması bile piyasalarda ciddi oynamalara yol açabilir.

Bu nedenle de değerli okurlarımız El Turco, BET, Hakan, Kayserili son derece tedirgin. Haklı olduklarını gösteren o kadar çok veri var ki…
Gelelim $/TL grafiğine; Orta vade yukarı sinyalleri neredeyse bitmek üzere. Dün 1.8531 seviyesinden 1.8460 seviyesine kadar gevşemiş. Bu sabah ise gevşeme devam ederek 1.8389 seviyelerine kadar sürmüştür. 1.8380 seviyesini gördüğü an aşağı sinyalleri yavaş yavaş gelmeye başlayacak. 1.8380 aynı zamanda önemli destek konumunda. Dün bu nedenle de hedef 1.8380 diye ifade etmiştik. Her an yukarı sinyalleri son bulabilir. Şu sıralar TL ile dövizi almak iyi bir yatırım olmayabilir.
€/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyalleri dün son bulmak üzereyken gelen satışlar trendin devam etmesini sağladı.  Dün 2.3234 seviyelerinden geç saatlerde gelen satışlarla 2.2992 seviyesine kadar  gevşedi. 2.30 seviyeleri önemli desteği ve tekrar kırmayı deniyor. 5 günlük yukarı trendi aşağıya doğru kırıldığından dikkatli olmalı ve risk yönetimi dışında yatırım için alınmamalı diyoruz.

Altın için talepte bulunan okurumuza 3 iş günü önce gelen büyük çıkıştan sonra yatay seyir ve dar marjda hareket ettiğini gözlemlediğimizden 1.596 desteğini test etmeden yeni alıma sıcak bakmayacağınızı bilmenizi istiyorum diyoruz. Uzun vadede krizle ters ilişkide olacak bu enstrüman, kriz azaldıkça kaybettireceğinden alırken çok düşünülmesi gereken bir araç.

Önerimiz; 1.2470 seviyesinin altında €/$ alarak olası çıkışları değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla…





 

Yazarın Diğer Yazıları