Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

TL değerli olacak!

Bigpara Haber

Dün 1.8402-1.7976 bandında işlem gören $/TL daha önce hedef 1.7945 olarak belirleyerek size (parite 1.89’larda iken) bildirdiğim seviyeye de gelmiş olduk.

Orta vadeli aşağı sinyalleri oldukça güçlü bir şekilde devam etmekle beraber. 3 gün içerisinde 1.8750 seviyesinden 1.79 seviyelerine kadar gelen sert düşüşü hazmetmesi için tepki hareketi meydana getirebilir. Bu sabah baktığımızda 1.7975-1.8074 bandında hareket etmiş olduğunu ve son işlemlerin 1.8073 civarında gerçekleştiğini görüyoruz.

Dün kapanış 1.8017 seviyesinin üzerinde kapanması tepki çıkışı gelecek anlamındadır. Bu durumda bir miktar tepki çıkışı olursa şaşırmayız. Ancak ne risk seviyesini gösteren RSI ne de trend göstergeleri aşağı trendin riskli olduğunu gösteren bir veri üretmiyorlar.

TCMB Başkanı Sn Erdem Başçı’nın yarın 5 maddelik eylem piyasasına odaklanan döviz piyasası bugün sığ, hacimsiz bir bekleme moduna girebileceğinden günlük işlem yapmağa pek müsait olmayabilir diye düşünüyoruz. Sn. Başçı’nın daha önceki yorumlarını hatırlarsak, döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumlarından bahsetmişti.

Dolayısıyla eylem planı piyasanın daha gerçekçi veriler oluşturmasına yönelik olmasını sağlayacak tedbirleri içerebilir. Ancak gerçek şu ki bu kadar oynak ve spekülatif bir kur hareketi dış ticarette fiyatlama yapmaya ve dış ticaret yapanların önünü görmesine önemli bir tehdit oluşturuyor. Ayrıca ekonomik verilere ters olması da sadece cari açık verisine bağlanarak diğer önemli verilerin gözardı edilmesi de spekülasyonun boyutunu gösteriyor. Önümüzdeki günlerde gerek tedbirleri gerekse etkilerini göreceğiz. Ancak anlaşılan o ki TL değerli olacak gibi görünüyor.

€/$ grafiğine baktığımızda orta vadeli trend yukarı sinyalleri üretirken risk göstergeleri riskli sinyali üretmemekteler. 1.32 seviyesinin altındayken sizlerle paylaştığımız 1.40 hedefine çok yakınız ve bu hedefi kırarak 1.4250 seviyelerine kadar yeni bir atak yapmaya hazırlanıyor görüntüsü var. AB bölgesinden gelecek her olumlu haber burayı yukarı itecektir.

Günlük önerimiz bu sefer €/$ paritesinde 1.3870 seviyelerinden alıp 1.3940 seviyelerinden satmak mümkün gibi görünüyor. Riski seven ve pozisyon taşıyabilecek olanlar aldıklarını birkaç gün taşıyarak 1.4098 seviyelerinden geri vermeyi deneyebilirler.


Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları