Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

TL değer kaybetmiş durumda. Peki neden?

Bigpara Haber
Sabah itibariyle baktığımızda €/$ dünkü marjlar içerisinde hatta üst seviyeye yakın yerlerde işlem görürken $/TL dünün oldukça üzerinde dolayısıyla TL düne göre değer kaybetmiş durumda. Peki neden?

Enflasyon verileri buna neden olacak tarzda gelmedi. TUFE 0,41 UFE -0.03 dolayısıyla TL`den çıkmayı gerektirecek veri değil. Teknik olarak da birçok gösterge aşağı sinyali veriyor.

ABD`de borç sorunu tiyatrosu bugün oylama ile sona erecek ve beklenen anlaşmalı son gerçekleşecek. Dolayısıyla $ avroya göre güçlenme sinyalleri vermeye başladı. Bu arada AB bölgesi borç çevirme sıkıntısı devam ettiği için İspanya, İtalya gibi borçlanan ülkelerin maliyetleri de hafif hafif artıyor. Burada da TL`nin son zamanda değer kaybetmesi için bir neden yok. ABD ekonomik verileri beklenenden kötü, yani canlanma sinyalleri yok. Ancak dış ticaret verilerimiz Türkiye için durumun daha iyi olduğunu gösteriyor. İhracat 78 milyar dolara dayanmış durumda. Sınır ticareti de cabası.

Bugün önerimiz; değer kaybederek güne başlayan T`yi alarak yani 1.71 seviyelerinden $/TL satarak başlamak ve 1.69 seviyelerinde de yerine koymak olabilir. Orta vadeli aşağı sinyalleri devam ettiği için orta vadeli alım önermiyoruz.


Saygılarımla
 
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları