Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

$/TL aşırı düşmüş. Peki, ne olacak?

$/TL grafiğine baktığımızda aşırı düşmüş olduğunu gösteren sinyaller alıyoruz...

Bigpara Haber
Dün 1.3088-1.3197 bandında hareket eden €/$ paritesi 1.3147 kapanarak zayıflayabileceği sinyalini vermeye devam etti. Bu sabah itibariyle 1.3115-1.3156 aralığında dar marjda sıkışmış durumda.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

1.3079-1.3219 arasına sıkışmış olarak hareket eden €/$, yatay seyirde ve orta vadeli yukarı sinyali hala devam ediyor.1.3020 seviyesinden işlem gördüğü takdirde yukarı trend göstergeleri bozulmaya başlayacak. Yatay seyirde hareket eden ve her defasında zayıf kapanış yapan bu paritenin net trend oluşturmasını sanırım Yunanistan netleşmesinden sonra göreceğiz.

$/TL grafiğine baktığımızda aşırı düşmüş olduğunu gösteren sinyaller alıyoruz. Bu sinyallerin gelmesi kısa sürede 1.90 seviyelerinden hızla düşüşün gerçekleşmesinden kaynaklanıyor. Düşüşün zamana yayılması ve hazmedilmesi gerektiğini daha önce belirtmiştik. Dün 1.7533-1.7660 bandında hareket etmiş ve açılışın üzerinde kapanmıştır.

Bir gün önce 1.7534 seviyesini görmüş olmakla birlikte dün 1.7533 seviyesinden dönmüştür. Bu sabah itibariyle 1.7567-1.7606 bandında hareket etmektedir. Orta vade aşağı sinyalleri devam etmekle birlikte aşırı düşmüş sinyalleri nedeniyle tepki alımı beklediğimiz $/TL 1.7890 seviyelerini test etmediği sürece orta vade aşağı sinyalleri son bulmayacak. Şimdilik 1.7768 seviyesine kadar tepki çıkışı bekliyoruz.

€/TL paritesine baktığımızda aşırı düştü sinyallerini burada da alıyoruz. Orta vade aşağı sinyalleri devam etmekle beraber bu sinyallerin bozulması için 2.3680 seviyelerine kadar yükselmesi gerekiyor. 2.3432 güçlü direnç ve şimdilik AB bölgesinden olumsuz bir haber gelmezse bu seviyeye kadar tepki çıkışı bekliyoruz.

Kısa bir süre için satılmaya elverişli seviyelerde değil. Ancak Yunanistan gibi olumsuz bir açıklama ile orta vade aşağı trend göstergesi nedeniyle sert düşüşler yaşayabilir. Bu nedenle oynaklık riskinin alınmaması için AB bölgesine ihracat yapan veya akreditifli ithalat yapan okurlarımızın bankalarından Avro alım/satım opsiyonu satın almalarını önemle hatırlatıyorum.

$/CHF paritesinde orta vade aşağı sinyalleri devam ederken bir süredir yatay seyir hareketi içerisinde 0.9121 seviyesi adeta sırat köprüsü konumuna gelmiş. Altına gevşerse 0.9010 seviyelerine kadar sert düşüş yaşayabilir. Her nedense 0.9233 seviyelerinde gelen satış baskısı sonlanmadan da kendini toparlaması şimdilik zor. Trendin yukarı dönebilmesi için 0.9280 seviyesinde güçlü olması gerekiyor.

$/JPY grafiğine bakıyoruz; 78 seviyelerinde gelen sert satışlarla 76 seviyelerine kadar düşen $/JPY birkaç gündür buralarda dar marjda tutunuyor. ABD’de yakın vadede faizlerin artmayacağı beklentisi paranın tekrar JPY’ne dönmesine neden oluyor. Dönem dönem 75 seviyelerinden 79 seviyelerine kadar sert yükselişleri müdahaleler nedeniyle yaşadığından müdahale beklentisi daha fazla düşmesini engelliyor. Ne bir trend hareketi söz konusu ne de yukarı yönlü trend sinyalleri.

Bugün önerimiz; Avro risklerinizi gözden geçirmeniz ve riski azaltıcı enstrümanlarla korumanız, bunu yanında 1.76 seviyesinin altında $/TL alarak tepki çıkışını değerlendirmeniz olabilir.

Saygılarımla;

Yazarın Diğer Yazıları