Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Tepki hareketlerine hazırlıklı olun!

€/$, dün 1.3007 en yüksek seviyesinden güne başlamış ve gerçekleşen düşüşle 1.2912 seviyesine kadar düşmüştür

Bigpara Haber

Orta vadeli sinyallere uyumlu olarak düşüş hareketini sürdüren €/$, dün 1.3007 en yüksek seviyesinden güne başlamış ve gerçekleşen düşüşle 1.2912 seviyesine kadar düşmüştür.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Aynı gün bollinger alt bandı 1.2964 seviyesinde olduğundan bu seviyeyi delerek dışına çıkmıştır. Kapanışı 1.2939 seviyesinden bir miktar toparlanarak da olsa gerçekleşmiş ancak bollinger bandın içine dönememiştir.

RSI göstergesi aşırı düştü sinyali vermek üzere ancak tüm orta vadeli göstergeler net bir şekilde güçlü aşağı trend sinyali üretiyor. RSI’in düşük olması kısa süreli büyük düşüş ihtimalini azaltsa da aşağı trend devam ediyor. Bu sabah baktığımızda 1.2926-1.2961 dar bandında hareket ettiğini görüyoruz. Bu sıkışık seyrini sürdürmesi durumunda yarın 1.30 seviyesinin üzerine tekrar atma ihtimali artacaktır. €/$ paritesinin mevcut trendde dalgalanarak 1.2750 seviyelerine kadar gevşeme potansiyeli bulunmaktadır.Süre yaklaşık 1 aydır. Arada tepki hareketleri olabilir ancak trend dönüşüne yol açabilecek bir hareketin olabilmesi için 1.32 seviyelerine kadar sert bir çıkış gerekmektedir.

€/TL paritesine baktığımızda; €/$ paritesindeki sert aşağı harekete rağmen sert çıkışla 2 iş günü önce aşağı trend sinyallerini bozmuş ve göstergelerin uyumsuz olmasına yol açmıştı. Bu uyumsuzluk hala devam etmektedir. Şimdilik 2.3038 seviyesine kadar gevşeme potansiyeli bulunduğunu belirtmekle yetiniyoruz. Bu arada sert çıkış hareketinin başladığı 2.29 seviyelerinde RSI tam 30 seviyesindeydi. Bunun altında kısa vadede aşırı düştü sinyali gelmeye başlayacaktı. Avro USD’na karşı değer kaybederken TL’ye sert değer kazanmasının ekonomik izahını bulduğumuzda sizlerle paylaşacağız. Burada AB orijinli fonların pozisyon kapamaları var mı onu incelemek gerekiyor.

Gelelim USD/TL grafiğine; Hatırlarsanız göstergelerdeki uyumsuzluklar nedeniyle dün 1.7785 güçlü direncini kırabileceği konusunda şüphelerimizin olduğunu paylaşmıştık. Bir gün önce de günlük işlemde 1.7760 seviyelerine gelirse satılmasının daha mantıklı olduğunu vurgulamıştık.

Çünkü bu seviyeler çok güçlü direnç seviyeleriydi. Oysa son iki günde o kadar sert alışlar geldi ki dirençleri adeta görmezden gelerek 1.7994 seviyesine kadar adeta zıpladı. Orta vade göstergeler son üç gündür tutarsız olduğu için zaten net yön söylemek mümkün olmuyordu. Ancak çok önemli dirençle böyle kolay oynanması da piyasa derinliğinin sağlığı konusunda ciddi şüphe duymamıza yol açmıştır.1.7981 seviyeleri de 1.7760’dan sonraki diğer çok güçlü direnç seviyesi ancak sağlıklı mı inanın bilemiyoruz. Bu sabah 1.7947 seviyesinden satışların geldiğini 1.7869 seviyelerine kadar gevşediğini görüyoruz.

Bu hareket aldığını geri verebilir düşüncesi oluştursa da sistemin sağlıklı hareket ettiğini net görmeden öneri yapmayacağız.

Öncelikle 2 gündür Türkiye aleyhine olan yeni bir gelişme olmadığı halde Diğer paralara karşı hızla değer kaybeden Avro’nun TL’ye karşı hızla değer kazanmasını açıklamak mümkün değil. Bu durum sağlıksız bir piyasa göstergesidir. Diğer konu Yunanistan İspanya gibi ülkelerden gelen çok kötü haberlere rağmen Avro’nun TL’ye karşı prim yapması anlamlı değildi.

Dün genel olarak piyasalara baktığımda çok net gördüğüm bazı hareketleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Altın bollinger bandın altını delmiş. Tıpkı €/$ gibi altın da aşırı düşüş yönünde sert hareket yapmış. Üstelik altında RSI 31 seviyesinde. Eminim birçok yorumcu altın çökecek yorumu yapıyordur. Sislere samimi düşüncemi paylaşmaktan hiçbir zaman çekinmedim. Şimdi de altın ve Euro’nun USD’na karşı toparlama süreci geçirerek bir miktar kısa süreli yukarı hareket yapma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyeceğim.

Daha önceki yazımda €/$ aşağı dediğim halde USD düşecek önerimi yanlış bulan okurlarımız oldu. Kesinlikle çok haklı olduğunu belirtmek istiyorum. Normal şartta USD prim yapacak derdim Ancak Sepet bazında TL’nin değer kaybetmesi için veri olmadığından $/TL’de aşırı yukarı hareket öngörmüyordum. Bu arada TL hep kazanacak dediğimi iddia eden okurlarımıza birkaç gün üstü üste 1.76’nın altından alın dediğim yazılarımı okumayı atladığınızı söylemek durumundayım. Bunun yanında Parasal genişleme rafa kalkarsa emtealar ciddi değer kaybedecek diye düşündüğümü sizlerle paylaşmıştım. Bu durum USD değer kazanacak demek.

Lütfen Kimse benden iflasa doğru gitmekte olan Yunanistan ve ispanya varken Euro’nun TL’ye karşı daha iyi bir gelecek vadettiğini söylememi beklemesin. Bunun yanında ABD ise yabancı yatırımcı girişine en muhtaç ülke. Düne kadar temerrüt konuşuluyordu. Şimdi nedense gündeme bile getirilmiyor. 

 Hatırlarsanız reel kesim kur riski konusundaki saptamalarımı sizlerle çok önceden paylaşmıştım. Hatta www.ito.org.tr de eski ticaret gazetelerindeki köşe yazımda da bu raporu okuyabilirsiniz. Reel sektör ciddi kısa vade risk almış diyen yine benim ama bu durum genel kur dengesini bir günde bozacak bir durum değildir. Ancak tedbir alınmasını gerektirecek bir saptamadır.

Dolardaki sert ve beklentilerimizin üzerindeki kısa süreli değerlenmeye rağmen gün içi değerlendirme yapmamı talep ederek güvenlerini gösteren okurlarımıza bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Bu güvenin sorumluluğu gerçekten çok ağır ama elimden geldiğince hakkını vermeye çalışıyorum.

Önerilerimize gelince son zamanlardaki hızlı ve sert hareketlerin tersine bir miktar tepki hareketi beklemekteyim. Bu altın için de geçerli Avro için de TL için de...

Her şey gönlünüzce olsun...

Yazarın Diğer Yazıları