Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Tepki çıkışına hazırlıklı olunmalı

Önerimiz; USD/TL’de 1.7770 seviyelerine kadar gelebilecek tepki çıkışına hazırlıklı olmakta fayda var

Bigpara Haber

Dün 1.3291 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1,3270 seviyesinden gelen alımlarla 1,3388 seviyesine kadar yükselmiştir.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah ise dünkü çıkışın kar realizasyonlarının geldiğini gözlemliyoruz. Sabah 1,3376 seviyesinden güne başlamış ve 1,34 seviyesinden gelen satışlarla 1,3337 seviyesine kadar gevşemiştir. 1.33 seviyelerini destek haline getirmeye başlayan paritede orta vade sinyaller yukarıyı gösteriyor.

Avro/TL paritesine baktığımızda; Dün 2,3449 seviyelerinden güne başlamış, 2,3423-2,3541 bandında hareket etmişken, bu sabah güne 2,3463 seviyelerinden başlamış ve 2,3441-2,3524 bandında hareket etmiştir. Orta vadeli göstergeler hala güven vermemektedir. Bu nedenle €/$ paritesine bağlı dalgalanmaya devam edecek gibi görünmektedir.

USD/TL grafiğine baktığımızda; 1,7640 seviyelerinden güne başlamış, gelen satışlarla 1.7425 seviyelerine kadar gevşemiş ve 1,7530 seviyelerinden kapanmıştır. Orta vade aşağı sinyalleri kısa vadede aşırı düştü sinyalleri eşliğinde devam etmektedir. Bu sabah güne 1,7529 seviyesinden başlamış ve 1,7521-1,7592 bandında dalgalanmasına devam etmiştir. Çok önemli desteklerini birer birer kıran USD/TL paritesinde teknik olarak 1,74 seviyelerindeki desteğinin dışında önemli bir desteği bulunmamaktadır. Kısa vadeli tepki çıkışı riski bulunmakla birlikte önemli bir yükseliş beklemiyoruz.

Hatırlarsanız, dün yazımızda kur savaşlarına değinmiştik. USD/JPY , EUR/CHF gibi bazı paritelerden bahsetmiştik. EUR/CHF paritesi bu sabah 1.2568 seviyesine kadar yükseldi. Dün 1.23 seviyelerindeydi. İsviçre Frangında Avro’ya bu kaçış neden zaman içerisinde ortaya çıkacaktır. Diğer yandan Japonya’da ilan edilen kur savaşlarına USD/JPY 90 seviyesini görerek devam etmiş görünüyor. Hem İsviçre frangı Avro’ya hem de Japon Yeni USD’na karşı önemli oranda değer kaybetti. Japon Yeni Avro’ya karşı da savaş açmış durumda ve bugün 120 seviyesinin üzerine çıktı. Bu kur savaşlarının normal piyasa koşullarında olmadığını, müdahale kokusu verdiğini açıkça ifade edebiliriz. Bunun yanında özellikle İsviçre Frangı grafiklerine bakıldığında ipin ucunun iyice kaçtığını görüyoruz. Sanırım İsviçre’den kaçan kaçana görüntüsü veriliyor.

Böyle bir ortamda bugün gördüğümüz rakamların ne kadar gerçekçi olduğunu sorgularken ister istemez yoğurdu üfleyerek yemek durumunda kalıyoruz. Dün o yüzden doğru kur nedir diye sormuştuk. Bir yandan mali uçurum, yani ABD’nin devlet tahvilini ödeyememesi riski, diğer yandan Avrupa kurtarma fonu desteğiyle borçlanma sorununu çözebilen bir Avrupa varken. Tek olumlu sinyaller ABD konut piyasası ile ilgili verilerin beklenenden iyi gelerek krizden çıkış umudunu artırmasıdır. Bakalım zaman neler gösterecek.

Önerimiz; USD/TL’de 1.7770 seviyelerine kadar gelebilecek tepki çıkışına hazırlıklı olmakta fayda var.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları