Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Temkinli olmak gerekiyor

Günlük önerimiz 1.75-76 aralığında $/TL alarak yukarı sinyallerini değerlendirmek mantıklı görünüyor

Bigpara Haber

Dün 1.3216 seviyelerinden 1.3081 seviyesine inerek yukarı sinyallerini bozan €/$ not indirimleri ve Yunanistan’ın borcunu kapatabileceğine dair somut bir veri gelmemesi nedeniyle daha fazla dayanamamış görünüyor.



Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Çin’in IMF kanalıyla destek verebileceğini ancak henüz bunun zamanının gelmediğini açıklaması da işin cabası. Artık €/$ için trend yukarı diyemiyoruz. Şimdilik temkinli olmak gerekiyor.

Çünkü göstergeler tutarsız. 1.31 seviyesinin altında uzun süre oyalandığı takdirde aşağı trend başlangıcını sorgulayacağız. Eğer 1.3250 seviyesinin üzerine çıkmaya daha istekli olursa o zaman yukarı trendi konuşmaya başlayacağız. Kısacası €/$ paritesi aşağı ihtimali biraz daha fazla olmakla beraber 1.3080 1.3250 bandının dışına çıkmadan bir trendi konuşmak imkansız gibi görünüyor.

Hemen €/TL grafiğine bakıyoruz; yukarı trend göstergeleri henüz bozulmamakla beraber €/$ paritesine bağlı olarak hareket edeceğinden 2.3040-2.3436 aralığında salınma ihtimali yüksektir. Yurt dışından gelecek Yunanistan haberleri ile Ülke borçlanma faiz oranları oldukça etkili olacak. Olumsuz bir borçlanma haberi €/$ paritesini gevşetebileceğinden €/TL de aynı şekilde aşağı yönlü hareket edebilir.

Teknik veriler geçmişteki fiyat, işlem hacmi ve süreye bağlı verilerin analizi ile geleceği tahmin etmeye aracılık ettiği için yeni haberlerin yeni ve farklı fiyat hareketlerine yol açabileceği unutulmamalı.

$/TL paritesine bakalım; Salı günü 1.7641-1.7763 bandında hareket eden $/TL bu sabah açılışta biraz daha zayıf bir görünüm sergiliyor. Yani TL bir miktar prim yapmış. Bu sabah itibariyle 1.7605 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. Orta vade yukarı sinyalleri hala devam ettiği için Özellikle 1.75 seviyelerine yaklaştıkça alınmalı yönündeki görüşümüzü koruyoruz.

Bu arada JPY kredizedelerimize de güzel bir haber verelim; Hatırlarsanız $/JPY paritesinin müdahale seviyelerine yakın olduğu, bu nedenle yakında müdahale beklediğimizi birkaç gün önceki yazımızda belirtmiştik. $/JPY paritesi 76 seviyelerinden 78.50 seviyesine kadar yükseldi. Dolayısıyla JPY TL’ye karşı da değer kaybetmiş oldu. Hatırlarsanız $/JPY paritesinin yükselmesi JPY’nin değer kaybetmesi demek olduğunu daha önce paylaşmıştık.

Günlük önerimiz 1.75-76 aralığında $/TL alarak yukarı sinyallerini değerlendirmek mantıklı görünüyor.

BET okurumuzun da belirttiği, not indirimlerinin malumun ilanı görüşüne ben de katılıyorum. Burada kritik konu büyük emeklilik fonları buna ne kadar hazır. Çünkü ilan edildiği zaman mevzuat gereği pozisyon ayarlamak zorunda kalıyorlar. Yorumun erken yazılması konusundaki talep için de en erken zamanda yazmaya çalışacağımı söylemiş olayım. Bu arada Gün içi sorularınıza gün içinde de cevap vermeye çalışacağımdan gün geçtiğinde aynı yazıya bakarak cevabınızı bulabilirsiniz. Lütfen düşüncelerimizi ve sorularımızı bu platformda paylaşalım.

Herşey gönlünüzce olsun...

Yazarın Diğer Yazıları