Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Tek korkumuz...

Önerimiz; 1.77 seviyelerinin üzerinde USD/TL satışı yaparak potansiyel gevşemeleri değerlendirmek teknik olarak mantıklı görünüyor

Bigpara Haber
Dün 1,7730 seviyelerinden güne başlayan USD/TL paritesi 1,7746 seviyesinden gelen satışlarla 1,7667 seviyesine kadar gevşemiştir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Dün yazımızın başlığına bir daha bakmanızı rica ediyorum. Çünkü 1,7667-1,7746 bandı diye başlamıştık yazımıza. Orta vade sinyaller hala karışık. Bu nedenle kesin yol belirtmekte zorlanıyoruz. Sabah itibariyle 1,7715 seviyesinden 1,7674 seviyesine gevşemesi ancak son 1 haftadır devam eden marjın içerisinde kalması nedeniyle kararsızlık devam ediyor diye düşünüyoruz.

Avro/TL grafiğine baktığımızda; Orta vadeli yukarı sinyallerinin devam ettiğini ancak riskli bölgeye yaklaştığını görüyoruz. Dün 2,3857 seviyesinden güne başlayan Avro/TL paritesi 2,3881 seviyesinden gelen satışlarla 2,3754 seviyesine kadar gevşemiştir. Bu sabah ise 2,3908 seviyesine kadar yükselmiş olup son işlemler 2,3872 seviyesinden geçmektedir.

€/$ paritesi dün 1,3456 seviyesinden güne başlamış, 1,3415-1,3496 bandında hareket etmiştir. Bu sabah 1,3482-1,3516 bandında hareket etmektedir. Mevcut fiyat seviyesi kısa vadede aşırı yükseldi sinyali vermek üzere olduğundan temkinli olmak gerekiyor. Hele FOMC toplantısından beklenti dışı bir sonuç geldiği takdirde kısa süreli oynaklıklar yaşanabilir.

GBP/USD paritesi son günlerde 1,63 seviyelerinden 1,57 seviyelerine kadar gevşemiştir. Bu durum USD’nin değer kazanması anlamına geliyor. Dün kapanışın günün en yükseğine yakın olması ve “inside range day” sinyali vermesi, RSI göstergesinin çok düşük olması tepki çıkışı ihtimalini artırmaktadır. Tek korkumuz sürpriz bir not indiriminin gelmesidir. O zaman 1.5270 seviyesine kadar sert düşüşler gelebilir.
Fitch Ratings ülke kredi notları global başkanı David Riley İngiltere’nin AAA notunu kaybetmek konusunda ciddi risk ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Hatırlatmakta fayda var İngiltere hem 1 yıldır negatif incelemede hem de ekonomisi 1 yıldır daha kötü durumda ama notu 1 yıldır inmiyor. Sn Riley İngiltere ekonomisinin son 1 yılda daha da kötüleştiğini açıkça da ifade etmiş. GBP/USD işlemi yapanlar bu haberi unutmasalar iyi olur.

Bugün yapılacak FOMC toplantısının ana konusu parasal genişleme .Türkiye’ye göre geç saatlerde sonuçlanacak toplantının söylentileri ve beklentileri piyasaları dalgalandıracaktır. Özellikle akşam geç saatlerde bu hareket daha da artabilir. En son parasal genişleme 2013 yılında bitecek denmişti. Bu açıklama altını düşürmüştü. Parasal genişlemeye devam denirse USD hem metal hem de dövizlere karşı değer kaybedebilir.

Bu arada altına’da değinmeden geçmeyelim; Orta vade yukarı sinyalleri gelmeye devam ediyor. Dün ve bu sabah tepki çıkışları gerçekleşiyor ve 1687 direncine kadar çıkış sürebilir.

Önerimiz; 1.77 seviyelerinin üzerinde USD/TL satışı yaparak potansiyel gevşemeleri değerlendirmek teknik olarak mantıklı görünüyor.

Yazarın Diğer Yazıları