Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Tedbirinizi alın, fırtına yaklaşıyor!

€/$ paritesi 19 RSI seviyesini 1.2507 seviyesinden 1.2362 seviyesine kadar gevşeyerek görmüş oldu

Bigpara Haber
Dün orta vade aşağı trend göstergelerine paralel gevşeme hareketini devam ettiren €/$ paritesi 19 RSI seviyesini 1.2507 seviyesinden 1.2362 seviyesine kadar gevşeyerek görmüş oldu.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Çok istisnai bir seviye. Bu özel durum sadece kısa sürede bu kadar düşmesiyle alakalıdır. Bu konuda yanlış anlama olsun istemiyorum. Zaman içerisinde dalgalanmalarla beraber daha aşağılara gitmesi olabilecek bir gelişmedir. Orta vadeli göstergeler aşağı gösterirken Yukarı trendden bahsetmek çok erken. Ancak RSI seviyesi nedeniyle tepki hareketi gelebilir. Orta vadeli göstergeler de çok ince bir çizgide sinyal verdiğinden, örneğin bugün  1.2590 seviyesini görürse göstergeler bozulacak.

İspanya’nın sıkıntıya girmesi, İtalyan bankalarıyla ilgili yeni bir olumsuzluğun artması, bu ülkelerin notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına inmesi gibi gelişmeler €/$ paritesini daha da aşağı itebilecek seviyelerdir. Bu tür haberlerin de her an gelme ihtimali var. Bunun yanında teknik veriler kısa vadede önemli gerilemenin bir tepki çıkışı olabileceğini gösteriyor. Tren aşağı ancak tepki çıkışı ihtimali çok arttı. Bu nedenle iki tezat veri bizlere şunu yapmak mantıklı olabilir dememizi engelliyor. Avrupa’da olağanüstü şeyler oluyor. Yakında kokusunu alırız.

€/TL grafiğine baktığımızda; Orta vadeli aşağı sinyallerinin devam ettiğini görmekle beraber €/$ paritesinin de etkisiyle bollinger bandı aşağı yönde delerek tepki çıkışı sinyali vermiş. Dün 2.3011 seviyesinden 2.2830 seviyesine kadar gevşemiş olmasına karşın bu sabah bir miktar tepkiyle 2.2985 seviyesine kadar yükselse de güçlü bir eğilim sergileyememektedir. 2.2940 seviyeleri kritik destek konumundadır. Tepki hareketinin gidebileceği yer 2.3050 direncidir.

$/TL grafiğine baktığımızda; Göstergeler karman çorman. Kısacası tekniğe göre kısa vadeyi bile öngörmek artık mümkün değil. Sadece riski kaldırıcı tedbirlerle geçirilmesi gereken bir dönemde. Dün 1.8307 seviyesinden 1.8581 seviyesine kadar sert çıkış gösterdi. 1.8580 seviyeleri daha önce denenmiş bir seviye. Bu sabah da 1.8559 seviyesini denedikten sonra 1.8509 seviyesine kadar düşmüş. RSI riskli bölgeye yakın ancak henüz riskli demiyor.

Bu arada orta vade göstergelere göre hareket etmek de mümkün değil. Bu nedenle ana bölgeleri sizlere vereceğim. Yukarıda 1.8822 aşağıda da 1.8230 önemli seviyelerdir. €/$ paritesinde USD lehine hareket TL’ye de değer kaybettiriyor. Sanırım birileri Avrupa ile Türkiye’yi karıştırıyor. ABD Dolarına Avro’dan para kayması TL’den de çıkışa neden oluyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi TL için acilen market maker’lara ihtiyaç var ve bu kurumlar arasında TCMB olmamalı. TCMB sadece organize eden konumunda kalmalı.

Önerilerimize gelince “herşeye” hazır olacak şekilde risklerinizi iyi hesaplayarak tedbirinizi alın. Zira fırtına yaklaşıyor.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları