Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

TCMB`nin açıklamalarına şok oldum

Bigpara Haber

Dün $/TL TCMB müdahalesiyle de olsa düşerek 18753 seviyesinden 1.8499 a kadar gevşedi. Orta vade göstergelerin tekrar rayına oturabilmesi için 1.8150 seviyesini görmesi gerekiyor. Net bir trend oluşumu yok.


Yurt dışında neler olduğuna baktığımızda; Moody’s İspanya’nın notunu 2 basamak birden düşürdü. Aslında İtalya ile ilgili bir haber herşeyi özetliyor. Gerek iş dünyası gerekse bankalar İtalya’ya güvenin hızla azaldığını, durumun her geçen gün daha da zorlaştığını açıklıyorlar.

Portekiz’le ilgili bütçe konsolidasyonunun acil hale geldiğine yönelik Avrupa Merkez Bankası (ECB) açıklaması bu açıklamayı teyit ediyor. Bu arada ECB dün İtalya tahvili aldı. Ayrıca İspanya ve Yunanistan’ın tahvil ihraçları biraz daha yüksek faizle de olsa gerçekleşti. Hem de kısa vadeli hazine bonosu olmasına rağmen. Avrupa’ya bakınca 2000 yılı öncesi Türkiye’yi hatırlıyorum desem yeridir.

Türkiye’de neler olmuş ona da bakalım; 10 yıllık eurobond ihracına 3 kattan fazla alım teklifi gelmiş, alımın %69 unu yabancılar yapmış ve tarihi en düşük faiz… Daha fazla şey söylemeye gerek yok. Bu veri zaten durumu açıklıyor.

Şimdi gelelim çarpıklığa; TCMB hem doğrudan hem de döviz satım ihalesiyle piyasaya müdahale etti. Döviz satış ihalesinde teklif ettiği tutarın yarını satabilmesini daha önce yorumlamıştım. Tekrar hatırlatayım. Samimi olmayan ve spekülatif, talebi yüksek göstermeye çalışan teklifler olarak yorumlamıştım. Ayrıca döviz talebinde fon yöneticilerinin riski artırmadan eurobond alımı için $’a dönüş eğilimi olabilir diye düşünüyordum ki. TCMB açıklamalarına baktığımda şok oldum.

TCMB döviz piyasasında spekülatif hareketler olduğunu ve fiyatların sağlıklı olmadığını açıklıyordu. Açıkçası buradan 3 aydır bunu söylüyorduk ama Resmi ağızdan da gelince söylenecek bir şey kalmadı. Ama uzun zamandır bu sağlıksız yapıyı bigpara aracılığıyla açıklarken sonucunun enflasyon, büyümede daralma ve beklentilerin bozulması olacağını da 25 Temmuz tarihli yazımda açıklamıştım. Bu sonuçların hepsi de gerçekleşmiş bulunuyor. Keşke 3 ay önce tedbirler başlasaydı ve yılanın başı küçükken ezilebilseydi. Artık daha ağır ve etkili tedbirler gerekiyor.

Gelelim günlük önerimize; Dün satış önerisi verdiğimiz $/TL için tekrar aynı önerimizi söylüyoruz ve 1.8550 üzerine satıp 1.8350 seviyesine kadar beklenebilir gibi görünüyor. Daha önce de belirttiğim gibi bu öneriler günlük olup tutmama riski taşıyor. Dolayısıyla aynı gün muhakkak kapatılmalıdır. Zira bu yazıyı yazdıktan sonra olası her gerçekleşme analize dahil değil.


Herşey gönlünüzce olsun...


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com 

Yazarın Diğer Yazıları