Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Taşlar yerine oturmadan işlem yapmayın!

Bigpara Haber

€/$ paritesine baktığımızda bayram sürecinde yatay seyir içerisinde kaldığını, 1.3670-1.3870 bandında hareket ettiğini görüyoruz. Orta vadeli aşağı sinyalleri devam ederken, günlük işlemlerde 1.3870 seviyelerine takılırken aşağıda yeni en düşük seviyelerin oluşması gevşeme ihtimalinin daha da arttığını gösteriyor.

Yukarı tepki hareketinde beklediğimiz kadar güçlü olmayan bu parite artık yavaş yavaş gözünü 1.3540 seviyelerine dikmiş görünüyor. Kısacası Avro’nun USD’na karşı değer kaybetme ihtimali daha da arttı.

Bu hareket sepet bazında TL’de değişiklik olmadığı zaman Avro’nun TL’ye karşı da değer kaybedeceği anlamına geliyor.

$/TL grafiğine baktığımızda; 04 Kasım günü 1.7464-1.7691 bandında hareket etmiş. Bayram sürecinde Türkiye piyasaları kapalıyken yavaş yavaş değer kaybetmiş, yaklaşık 1.80 seviyelerine kadar yükselişini sürdürmüştür. Avro’nun yatay seyirde olduğunu düşünürsek, USD’nin TL’ye karşı değer kazanmasının bayram sürecinde Türkiye piyasaları kapalıyken gerçekleşmesi son derece düşündürücü. Kısacası birileri bayramda da iş başında.

Bu arada hemen hemen kısa vadede yukarı sinyali vermek üzere olduğunu ve bu hareketin yakında teknik verilere göre işlem yapanları da yukarı yönlü hareket yaratarak sürü psikolojisiyle temel nitelikte bir sebebi olmadığı halde sadece teknik nedenlerle alıma yönelteceğini belirtmekte fayda var. Bu duruma başta tedbir alınmadan sığ piyasalarda oluşan bu manipülatif fiyat hareketleri dizginlemeden beklendiği takdirde bedeli ciddi döviz satışı olarak ödenmektedir.

Kısacası bugün 1.80’in üzeri hareket tekrar yukarı sinyali verdirecek. Bu sinyali durdurmak için ise 1.75 seviyeye gelene kadar da düşmesi gerekecek. O yüzden de daha önceki yazılarımdan da hatırlarsanız TL’nin global bir para olması nedeniyle 24 saat ve bayram demeden takip edilmesi gerektiğini özellikle belirtmiştim. 

Bugün $/TL için önerimiz piyasayı takip ederek 04 Kasım seviyelerine dönüp dönmeyeceğini yakından takip etmek olacaktır. Taşlar yerine oturmadan işlem yapmak riskli görünüyor. €/$ için ize. 1.3830 seviyesinin üzerinde satarak gevşemelerde yerine koymak karlı olabilir.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları