Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Sürprizlere hazırlıklı olun!

Yurt dışı piyasalar artık christmas tatiline giriyor...

Bigpara Haber
Yurt dışı piyasalar artık christmas tatiline giriyor. Bundan sonra paritelerde çok derin bir piyasa beklememek lazım. Ancak bu durum sürpriz hareketlere de zemin hazırlayacaktır.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

TCMB bugün için satacağı minimum dövizi 250 milyon USD kadar olacağını açıkladı. Bilindiği gibi bunun 10 katına kadar da satış yapabileceğini daha önce açıklamıştı.

TCMB Başkanı Sn.Başçı bugün saat 10.00 da 2014 yılında para ve kur politikası konulu bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu esnada kurda beklentilere yönelik hareketler oluşabilir.

Dün TCMB parasal sıkılaştırmaya giderek hem haftalık repo yapmadı hem de piyasa yapıcı bankalara düşük faizli repo yapmadı. Ama nafile, döviz kaynamaya devam ediyor. Demek ki alınan tedbirler yeterli çözüm değilmiş.

Burada önemli olan konu Türkiye’de dövizin yukarı gitmesine neden olan alımların kaynağının ve amacının iyi tesbit edilmesidir. Yurt dışına alternatif güvenilir liman olmaya aday olmadıkça TL’na kimsenin yatırım yapması mümkün olamıyor. Hele böyle soruşturmalarla yurt dışının gündemine gelince. AB bile Türkiye’yi ikaz etme gereği duyuyor. Bir yandan yükselen enflasyon ve faizler bir yandan soruşturmalar. Yakında not konusunda olumsuz haber alırsak şaşırmayacağız. Belirsizlikler bir an önce kalkmalıdır.

Bu gerekçelerle TL kendisiyle aynı gurupta olduğu düşünülen diğer paralara göre daha fazla değer kaybetmiş durumdadır.

€/$ paritesi dün 1.3683 seviyesinden güne başlamış ve 1.3666 seviyesinden gelen alımlarla 1.3717 seviyesine kadar yükselmiştir. Kapanışı 1.3706 seviyesinden yapan parite bu sabah orta vade aşağı sinyalleri eşliğinde 1.3888 seviyelerinden işlem görmektedir. Bir aksilik olmazsa 1.3630 seviyeleri tekrar denenecek gibi görünüyor.

Avro/TL paritesi dün, kısa vadede aşırı yükseldi sinyalleri eşliğinde güne 2.8573 seviyesinden başlamış ve 2.8530 seviyesinden gelen alımlarla 2.8708 seviyesine kadar yükselmiştir. 2.8705 seviyesinden günü tamamlayan paritede orta vade yukarı sinyallerinin son bulması için bugün 2.8090 seviyesine kadar büyük bir düşüş gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu seviyelerden yatırım amaçlı alım önermiyoruz. Yani yatırım amaçlı olarak TL vererek Avro almak kısa vadede pek mantıklı görünmüyor.

USD/TL paritesi dün, kısa vadede aşırı yükseldi sinyali üreterek güne 2.0925 seviyesinden başlayıp 2.0900 seviyelerine yakın seyrederek 2.0849 seviyesine kadar gevşemiştir. Akşam saatlerinde tekrar yükselerek kapanışı 2.0973 seviyesinde gerçekleştirmiştir. Bu sayede Türkiye piyasaları açıkken gelen günlük aşağı sinyalleri Türkiye piyasaları kapandıktan sonra son bulmuştur. Bu sabah 2.0929 seviyelerinde işlem gören parite TCMB Başkanı Sn. Başçının açıklamalarına göre dalgalanabilir.

Önerimiz; 2.86 seviyelerinde Avro satarak TL’na geçmek teknik açıdan kısa vadede kar getirebilir gibi görünüyor.

Bu arada hıristiyan okurlarımızın da christmasını kutluyoruz.

Saygılarımızla,

Yazarın Diğer Yazıları