Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Sürpriz hareketlere hazır olunmalı

Dün 1.3169 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.3188 seviyelerinden gelen satışlarla 1.3144 seviyesine kadar gevşedi

Bigpara Haber
Dün 1.3169 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.3188 seviyelerinden gelen satışlarla 1.3144 seviyesine kadar gevşedi.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Kapanışı da 1.3161 seviyelerinden tamamladı.Bu hareketi yaparak “key reversal” denilen günlük aşağı sinyali üretti. Bugün en azından dün gördüğü en düşük seviyenin altını deneyeceğini beklemekteyiz. Orta vade yukarı sinyalleri devam ettiği için bu tür gevşemeleri alım fırsatı olarak değerlendirmek gerekiyor. 1.31 seviyeleri önemli bir destek konumuna gelmiş durumdadır. Bu sabah 1.3156-1.3178 bandına sıkıştığını gördüğümüz parite henüz beklediğimiz gevşemeyi yapmamış durumdadır.

Avro/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade yukarı sinyallerinin devam ettiğini, 2.3650 seviyelerinin hedeflendiğini gözlemliyoruz. Dün 2.3386-2.3511 bandında hareket eden paritenin kapanışının 2.3487 olması çıkış trendinde ısrarının devam ettiğini gösteriyor. Bu sabah dün gördüğü en yüksek seviyelerde bulunmaktadır.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.7767-1.7846 bandında hareket ettiğini ve 1.7843 seviyesinden kapanarak yukarı eğilimini güçlendirmeye başladığını gözlemliyoruz. Bu sabah USD/TL için son derece kritik. Çünkü 1.7866 seviyesinin üzerini görebilirse bazı orta vade aşağı göstergeleri yönü yukarıya çevirecektir. Sabah itibariyle 1.7832-1.7849 bandında bulunmaktadır.1.7860 seviyeleri orta vade aşağı trendde önemli bir direnç noktasıdır. Önemli bir yükseliş beklemesek de çıkış sinyallerinin her an gelme ihtimali çok yükselmiştir.1.7770 seviyelerinin altına inmeden düşüş trendi güçlü olmayacaktır. Şimdilik trend dönüşümüne hazırlanmak lazım.

Dün yazımızda bazı okurlarımızın altın konusunda sorularını gördük. Konuyu açmakta fayda var. Öncelikle Sn Volkan Kuğucuk Mali uçurum konusuna değinmiş ve o yazıyı da gözden geçirmekte fayda var diyelim. Sonra da fikirlerimizi paylaşalım.

Mali uçuru ABD’nin Tahvil alıcılarına taahhütlerini yerine getirememesini anlatmaktadır. Yani ABD tahvil ana para ve faizlerini ödeyemeyebilir. Bunun için bütçenin artırılması gerekiyor. Mecliste yapılan görüşmeler de yılan hikayesine dönmüş durumda. Ancak şahsi kanaatim kesinlikle anlaşacakları yönündedir. Çünkü anlaşma olmaması hepsine kaybettirecektir.

Anlaşma olmayacağı ihtimalinin artması (bu senaryoya inandırıp insanları uzun vadeli altın sahibi yapabilirler-aman dikkat!) altın fiyatlarını yukarı iter. Çünkü USD tutmanın riski artıyor. Ancak gerçek şu ki; gerçekten mali uçurum gündemde olsa ABD tahvil faizleri tarihi rekorlar kırardı.
Bir diğer konu Bütçe artırılınca yani anlaşma sağlanınca ne olacak? İtfaları ödemek için para basılacak ve likidite denilen bol para yaratılacak. Bu durum da altının aleyhine değil. O zaman altına ek talep gelme ihtimali artabilir. Kısacası Mali uçurum safsatasıyla insanlara altın aldırabilirler. Ancak anlaşma sağlanamazsa altın almak için para da olmayacak. Çünkü ABD tahvilleri ödenemeyecek. Bunun yanında anlaşma sağlanırsa USD’ye güven geleceği için USD değerlenecek ve altın gevşeyebilir. Ama daha sonra basılan paralar altına yönelebilir.

Önerimiz; yıl sonu yaklaştığı için pozisyon ayarlamalarına yönelik oynaklıklara dikkat etmemiz gerekiyor. Sürpriz hareketlere hazır olmakta fayda var.

Yazarın Diğer Yazıları