Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Sürpriz hareketler yaşanabilir

Önerimiz; kaldıraçlı piyasalarda işlem yapanların yüksek kaldıraçlarla işlem yapmaması daha uygun görünüyor

Bigpara Haber
Cuma günü 1,3377 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1,3350 seviyelerinden gelen alımlarla 1,3480 seviyesine kadar yükseldi.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah ise 1,3465 seviyesinden açıldıktan sonra 1,3471 seviyesinden gelen satışlarla 1,3438 seviyesine kadar gevşemiştir. Son zamanlarda direnç oluşturan 1,34 seviyelerinin üzerinde bulunması yeni bir çıkış trendini tetikleyebilir. Bu hareketin gerçekten direnci kıracak güçte olup olmadığını görmek için birkaç gün beklemek gerekiyor. Orta vade göstergeler yukarı ağırlıklı görünüyor. Ancak RSI risk göstergesi kısa vadede fazla yükseldi sinyali üretmek üzere. Bu nedenle direncin kırıldığını şimdilik söyleyemiyoruz.

Avro/TL grafiğine baktığımızda; Cuma günü 2,3667 seviyesinden güne başladığını, 2,3639 seviyesinden gelen alımlarla 2,3807 seviyesine kadar yükselmiştir. Bu sabah da 2,3823 seviyesinden gelen satışla 2,3754 seviyesine gevşemiştir. €/$ paritesine bağlı hareketini sürdüren Avro/TL paritesi Orta vade yukarı sinyalleri üretmektedir. Bulunduğu seviyeler önemli direnç bölgesi olduğu için yeni alım yapacakların dikkatli olması gerekiyor.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Orta vadeli göstergelerin tutarsız olduğunu, yatay seyirde dalgalandığını gözlemliyoruz. 1.7740 seviyeleri direnç konumuna gelmeye başladı ve 1.7610 seviyesine kadar gevşeme yaşanabilir.

GBP/USD paritesi İngiltere’nin AB’den çıkmayı sorgulaması nedeniyle zayıflamasını sürdürdü. Tepki çıkışlarını dönem dönem yaşayan parite 1.59 seviyelerini birkaç kez denediyse de başarılı olamadı. RSI göstergesi kısa vadede aşırı düştü sinyalleri üretiyor. Bu nedenle tepki çıkışı gelme ihtimali fazladır. Bu paritenin kısa sürede çok ciddi hareketler yapabildiği unutulmamalıdır.

USD/JPY paritesi  Cuma günü 91,19 seviyesine kadar yükseldi. Riskli bölgede beklediğimiz kar realizasyonları gelse de akabinde ciddi alımlarla daha da üzerine çıkmaktadır. Her ne kadar elimizde somut veri olmasa da bu tür hareketler müdahale kokusu vermektedir. Bu parite için 88,70 seviyeleri çok önemli destek konumundadır. Arada 90.13 seviyesinin altında kalması da kar realizasyonları için sinyal olarak görülebilir.

Gelelim altına; son birkaç gündür satışlarla karşılaşan Altın ons/USD 1.7900’e yakın seviyelerden 1.656 seviyelerine kadar gevşedi. Orta vade göstergelerde tutarsız bir görünüm olduğundan net yön veremiyoruz. 1.659 kritik desteği olup altında kalması gevşeme potansiyelini artıracaktır.

Dünya Ekonomik Forumu tamamlandı ve kapanış konuşmasında rehavete kapılmayın ikazı geldi. IMF’nin yavaş ve kırılgan bir ekonomik büyüme beklediğine atıfta bulunuldu. Kısacası sıkıntılar aynen devam ederken, kur savaşları da iyice başlamış durumda.  Örneğin EUR/GBP paritesi 0.80 seviyelerinden 0,8550 seviyelerine kadar yükseldi, EUR/CHF 1,21 seviyesinden 1.25 seviyelerine fırladı. USD/JPY paritesini ise daha önce belirttik. Kısacası yanlış yönde alınan pozisyonların zararının telafisi mümkün görünmeyen bir piyasa koşulları içerisindeyiz.

Önerimiz; kaldıraçlı piyasalarda işlem yapanların yüksek kaldıraçlarla işlem yapmaması daha uygun görünüyor. Çünkü her an ciddi oranlı sürpriz hareketler yaşanabilir.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları