Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Sürpriz hareketler artacak! Peki ne yapmalı?

Bigpara Haber

Sabah itibariyle baktığımızda €/$ grafiğinin dün belirttiğimiz aşağı yönlü trendine uygun olarak gevşemesini sürdürerek 1.3814 seviyesinden 1.3592 seviyesine kadar gevşemiş, bu sabah da 1.3641-1.3576 bandında hareket etmiştir. Orta vadeli aşağı hareketi devam ettiği için beklentimiz sarkmanın 1.35 seviyesine kadar devam etmesidir.

Bu hareketler neden oluyor? Sorunun cevabı için piyasalara baktığımızda, Euro bölgesinde borçlanma sorununun çözümünde umutların azaldığını görüyoruz. Öyle ki ülkelerin risk primini gösteren CDS değerleri yükseldi. Örneğin Belçika’nın 5 yıllık CDS’leri 15 baz puan artarak 320 baz puana geldi. İtalya 5 yıllık CDS’leri 29 baz puan artarak 500 baz puana yükseldi.

Fransa CDS’leri 6 baz puan artarak 219 baz puana yükseldi. Bu değerlerin hepsi de rekor. Buna paralel aynı ülkelerin faizleri de yükseliyor. Çünkü ülkeler daha riskli hale geliyor. Burada önemli olan nokta, faiz yükselişi para talebinden değil, risk artışından kaynaklanıyor. İspanya’nın 10 yıllık tahvillerinde faiz 12 baz puan artışla %6.19’a çıktı. İtalya 10 yıllık tahvil faizleri de 18 baz puan artarak % 6.82’ye yükseldi. Bu arada MOODY’S Polonya bankacılık sistemi için görünümünü durağandan negatife düşürdü.

İşte bu veriler ve daha bir sürü gelişmeler parite trendinin doğruluğunu teyit ediyor. Bazen bu detaylara girmeden direkt sonucu sizlerle paylaşıyorum. Avrupa’da durumun vahameti daha iyi anlaşılsın diye bu sabah haberlerde izlediğim bir haberi de sizlerle paylaşıp Türkiye bölümüne geçeceğim “ Yunanistan’da odun ve gaz sobası kullanımı artıyor.” Durum kısaca bu.

Türkiye’de cari açık verileri henüz açıklandı, taze veri (Ocak-Eylül dönemi cari açık 60.7 milyar USD), beklentiler paralelinde geldiği için piyasaya önemli bir etkisi olmayacak. Bunun yanında 2011 Eylül ayı sanayi ciro endeksi %40,3 artarak dikkat çekici bir gelişme göstermiştir. Bu gelişme önümüzdeki kısa dönemde de cari açığın devam edeceğini gösteriyor. Çünkü açığın önemli kısmı dış ticaret açığından kaynaklanıyor.

$/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.7883-1.7678 bandında hareket eden $/TL €/$ paritesinin aşağı gevşeyerek USD’nin güçlenmesinden kaynaklanan etkisiyle bu sabah hafif yukarda açılmış,1.7881-1.7834 bandında dar bir marjla güne başlamıştır. Orta vade (yaklaşık 1 aylık dönem) yukarı yönlü sinyaller üretmeye devam etmektedir. Sancak Dün TCMB beklenti anketlerinden gözlemlediğim kadarıyla Bankacılar 1 sene sonra $/TL kurun 1.76 seviyesinde öngördüğüne göre, Kimse kalıcı olarak TL’de değer kaybı beklememektedir. Ancak kısa vadede 1.8060 ihtimali artmıştır.

Önerimiz; Yurt dışında oynaklıkların son derece yüksek olduğu bu dönemde risk sevmeyen yatırımcıların paritelerde işlem yapmamalarıdır. Sürpriz hareketler gittikçe daha çok artabilir. Risk arttığına göre (CDS artışlarının verdiği sinyal) hatalı pozisyonda ciddi kayıplar olabilir.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları