Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Şu an için yukarı demiyoruz

Cuma günkü yazımızda $/TL için 1.7881 seviyesini görmesini beklediğimizi ifade etmiştik...

Bigpara Haber

Cuma günkü yazımızda $/TL için 1.7881 seviyesini görmesini beklediğimizi ifade etmiştik. Cuma gün sonuna kadar 1.7914-1.7962 bandında sıkışık seyirde kalmaya devam etmiş ve 1.7943 kapanmıştır.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah itibariyle ise Cuma günü bizim gördüğümüz “Key reversal” ve “Inside range day” sinyallerini yurt dışı da görmüş olmalı ki sabah itibariyle 1.7880 seviyesine kadar gevşemiştir. Bu hareket Türkiye’nin kapalı olduğu saatlerde gerçekleştiğinden son derece anlamlıdır. Bu sabah itibariyle 1.7963 seviyelerinden güne başlamış, 1.7880 seviyesine kadar gevşemiş ve son işlemleri de 1.7980 seviyelerinde olmuştur.

Orta vade aşağı sinyallerinin hata yapma olasılığı yatay seyir nedeniyle olsa da henüz yukarı sinyali gelmemektedir. Eğer 1.8050 seviyesi ve üzerinde kapanış olur ve bu seviyeler de 2-3 gün tutunursa o zaman yeni zirveleri konuşacağız. Şu an için yukarı demiyoruz. Ancak temkinli olmakta fayda var.

Tıpkı BET okurumuzun da ifade ettiği gibi gün içerisinde çok sürpriz gelişmeler olabilmektedir. Örneğin TCMB fonlamayı sıkılaştırırsa o zaman gevşeme kaçınılmaz olur. Şimdilik bir yandan faizleri (bono satışıyla oluşacak faiz yükselişi TL’nin değer kaybına neden olabilir) yakından takip edeceğiz bir yandan da TCMB’yi. TCMB USD’yi kolay TL ile alamazsınız mesajı verirse o zaman kur yükselişe hazırlık sürecini noktalayabilir. Şimdilik uzun vade trend oluşumunun ne yana olacağının netleşmesini beklemekte yarar var.

€/TL grafiğine baktığımızda; Cuma günü yazımızda 2.3569 seviyesine kadar gelebilecek tepki çıkışına hazırlıklı olunması gerektiğini belirtmiştik. Dün 2.3417-2.3536 bandında hareket etmiş ve 2.3521 kapatmışken, bu sabah 2.3348 seviyesine kadar gevşemekle beraber, daha sonra toparlayarak 2.3517 seviyesine kadar yükselmiştir. Eğer €/$ paritesinde ters bir hareket olmazsa bugün 1.3571 seviyesini denemesini bekliyoruz. Bunun yanında orta vade göstergeler aşağı sinyali üretmekle beraber, 2.3810 seviyesine kadar tepki çıkışı yapabilecek potansiyeli bulunuyor.Uzun vadede net bir trend oluşumu yok. Bu nedenle trend hareketlerine bir süre şüpheyle bakacağız. Şimdilik tepki çıkışı ihtimalini göz ardı etmemekte fayda var.

€/$ grafiğine baktığımızda; 1.3043 ve 1.3407 fibonacci seviyeleri arasına sıkıştığını alt çizgiyi kırmaya hazırlandığını ve orta vadeli göstergelerin de bunu teyit ettiğini görüyoruz. Eğer bandı aşağıdan kırarsa 1.27 seviyelerine kadar düşüş gelebilir demek olacak. Aslında Makro veriler durgunluk sinyali verdikçe (ABD tarım dışı istihdam verisinin beklenenin altında çıkması gibi) risk iştahının artabilmesi için parasal genişleme konusu gündemde tutulmaya devam edecektir. Bu durum da €/$ paritesini yukarı itmek için kullanılmaya çalışılacaktır. Şimdilik temkinli olmak gerekiyor çünkü bulunduğu destek son derece kritik. Sert yukarı ve aşağı potansiyeli var.

Önerimiz; Yurt dışı piyasaların kapalı olması nedeniyle günlük işlem hacmin zayıflığı nedeniyle gün içi işlem yapılmamasını öneriyoruz. Riski çok sevenler €/$ paritesinde tepki çıkışına pozisyon alabilirler. Stop 1.2990 olmak kaydıyla.

Okurlarımızdan Kadir Bey için orta vadenin 1 ay  (yaklaşık 20 iş günü) uzun vadenin ise bunun üzeri bir süreyi anlattığını belirtelim. Rusya’dan CS, Abdullah Lale, Mete Bey ve bizi yakından takip eden kardeşleri, Ayşe Hanım, Kayserili Orhan Bey’e katılımları için teşekkür ediyorum. Sadruhan Bey için de söyleyebileceğim. Almak istediği pozisyonu burada yazarsa ben ve okurlarımız fikirlerimizi birlikte paylaşabiliriz. Amacımız herkesin kazanabilmesi. Ama piyasa o kadar çok risklerle dolu ki bazen evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor.

USD/JPY yorumu isteyen ttarantino1 okurumuza, Daha önce belirttiğim aşağı trendin devam ettiğini 84 seviyelerinden gelen satışın sürdüğünü ve şu an 81.30 seviyelerinde olduğunu,81.75 önemli desteğinin altına inmesinin düşüş trendinin devam ettiği sinyalini verdiğini, henüz yukarı yönlü düşünmek için erken olduğunu düşündüğümüzü belirtelim.

Not: sizler için hazırladığım $/TL önemli sinyaller veriyor yazımı okumayı unutmayın lütfen...

Selamlarımla;

Yazarın Diğer Yazıları