Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Stagflasyon riski var! Nasıl hareket etmeli?

Bigpara Haber

Bir zor yılı geride bıraktık. Problemlerin ağırlaştığı ve insanların artık gülümsemekte bile zorlandığı hatta neredeyse yanından geçen tanıdığına “merhaba” diyemeyecek kadar kendini mutsuz hissettiği bir yıl geride kaldı.

Şimdi resesyonla mücadele eden gelişmiş ekonomiler. Aşırı şişmiş para arzı ve kontrolü son derece güç sıcak para ve önümüzde global bir STAGFLASYON riski 2012 de bizleri tehdit ediyor. Yani hem enflasyon hem de mal satamama riski bir arada. Bu nedenle bu sene iş sahibi olan tüm okurlarımızın default risk olarak tanımladığımız müşteri tahsilat riski ile bilançolarında oluşan kur risklerine özel bir ilgi göstermeleri gereken dönemde olacağız. Bu hatırlatma ve girişten sonra gelelim her zamanki yorumumuza.

Cuma günü 1.2904-1.3000 bandında hareket eden €/$ orta vade aşağı sinyalleri vermeye devam ediyor. Orta vadeli trendin yukarı dönebilmesi için 1.3147 seviyelerine kadar yükselmesi gerekmektedir. Bu sabah baktığımızda 1.2922-1.2970 bandında hareket etmektedir. Çarşamba günkü sert düşüşten sonra yatay seyirdeki hareketini 1.30 seviyelerinin hemen altında sürdürmektedir.

$/TL grafiğine baktığımızda Cuma günü TCMB’nin önemli bir müdahalesiyle kur 1.9197 seviyelerinden 1.8543 seviyesine kadar ciddi bir düşüş göstererek orta vade yukarı sinyalini kaldırdı.  Şu an MACD ve PSAR gibi trend göstergeleri orta vade aşağı sinyali üretmeye başladılar. Bu sabah baktığımızda Cuma kapanışının altında işlem gördüğünü yazının yazıldığı saatlere kadar da gün içinde 1.8735-1.8954 bandında hareket ettiğini görüyoruz. Büyük müdahalenin sonucunda düşen $/TL paritesinin tepki çıkışının ne kadar süreceğini izleyeceğiz. Ancak 1.89 seviyesinin altında kalması aşağı yönlü hareketi tetikleyebilir.

€/TL grafiğine baktığımızda yatay seyirle beraber orta vade aşağı sinyalleri devam etmekte olup TCMB müdahalesiyle 2.4849 seviyesinden 2.4023 seviyelerine kadar gevşemiştir. Bu gün 2.4227-2.4540 bandında hareket etmiştir.

Yeni yıla girilmesi nedeniyle fonların yıl sonunda kapadıkları pozisyonları tekrar açmalarını gündeme getirebileceğinden TL’nin önümüzdeki günlerde değerlenmesi ihtimali fazladır.

Günlük önerimiz; 1.89 seviyesinin üzerinden $ satıp TL almak ve gevşemeleri değerlendirmek olabilir.

2012 yılının tüm okurlarımıza sağlık, mutluluk, başarı ve güzellikler getirmesini diliyorum.

Bu arada Sn İbrahim Turhan’ı İMKB başkanlığı görevi için kutluyor başarılarının devamını diliyoruz.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları