Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Son gelişmeler çok ilginç! Peki, ne yapmalı?

Bigpara Haber

Dün 1.7777 seviyelerinden açılan $/TL 1.7967 seviyesine yükseldikten sonra düşüşe geçmiş ve 1.7514 seviyesine kadar gevşeyerek 1.7541 seviyesinden kapanmıştır.

Sabah itibariyle 1.7536 seviyesinden açılmış, 17536-1.7488 bandında hareket ederek düşüş trendini sürdürmüştür.

$/TL kısa vadede hedeflediğimiz 1.7510 seviyesini gerçekleştirmiş, orta vade aşağı trend beklentilerimize uygun olarak da sabah itibariyle 1.7488 seviyelerine kadar da gevşemiştir. 1.7450-1.7480 bandı kısa vadeli direnç olup kırması durumunda orta vade aşağı trende uygun olarak 1.70 seviyelerine doğru düşüşe devam edecek diye düşünüyoruz.

€/$ grafiğine baktığımızda 1.4250 seviyelerinden gelen sert düşüşü geri alma çabalarının devam ettiğini görüyoruz. Dün 1.3657-1.3855 bandında hareket etmiş, bu sabahta 1.3824 seviyelerinde çıkışını sürdürme eğiliminde olduğu görünmektedir. Beklediğimiz tepki hareketini gerçekleştirme sürecinde olup 1.3940 seviyelerine kadar bu eğilimini sürdürme olasılığı oldukça yüksek.

Son gelişmeler son derece ilginç. Değersiz TL’nin enflasyona etkisini gözlemlediğimiz rakamların yanında son açıklanan cari açık verisinin TL değersizleşince hemen cari açık düşecek tezinin ne kadar yanlış olduğunu gösterdi. Ekonomi aşırı ısınıyor diyerek kredi faizlerinin yükseltildiği bir yanlış sürece sokulmuş, Faizlerin hızla yukarı itilerek kurun dizginlenmeye çalışıldığı bir Türkiye ve diğer yanda resesyon, daralma konuşulan bir global piyasalar topluluğu.

Gerek kredi faizlerinin daha önceki sıkılaştırmada yukarı itilmesi gerekse daha sonra politika faizlerinin yükseltilmesi global resesyon döneminde ne kadar doğru açıkça tartışılmalıdır. ECB Avrupa Merkez Bankası politika faizlerini düşürdü, FED ise aynı tuttu.  Global resesyon G20 zirvesinin en önemli konusuyken içeride frene basılması gelecekte daha karamsar olmamıza yol açabilir.

AB Bölgesinde faiz indirimi ekonominin canlanacağı beklentisi yaratacağından euro’yu destekleyici etki yaratıyor. O nedenle €/$ yukarı gitmeyi deniyor. Bu paritede sert düşüşün göstergeleri bozması nedeniyle şimdilik 1.3958 civarında tutunması önemli. Göstergeler sağlıklı trend oluşumu sinyali verince sizlerle paylaşacağım. Kanaatim şimdilik yukarı deneyeceği yönündedir. Şunu unutmayalım. Faizler düşüş trendindeyken o ülke parası değer kazanır. Faizler yükseliş dönemindeyken de değer kaybeder. Türkiye Ekonomi Kulübünün bu konuda analitik bir çalışması da var.

Günlük önerimiz tepki çıkışı yapmakta olan €/$’da 1.3750 seviyelerinden alarak tepki çıkışında satmak karlı olabilir.

Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları