Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Sinyalleriyle tezat oluşturuyor

Bigpara Haber

Dün 1.2945-1.3064 bandında hareket eden €/$ bu sabah itibariyle 1.2979-1.3002 bandında dar marjda hareket ediyor. Düşüşü hazmetmeye çalışırken Bollinger Band’ın altından kurtulmaya çalışacakmış gibi bir havası var.



RSI aşırı düşüş sinyali verdiği için tepki çıkışı ihtimali artıyor. Ama inanın acaba yeni hangi olumsuz gelişme olacak diye soramadan da edemiyorum. Bu parite aşağı sinyalleri üretirken kısa vade aşırı düştü sinyalleriyle tezat oluşturuyor. Bu nedenle net pozisyon öneremiyoruz. Sadece riski sevenler kısa vade tepki çıkışını yakalamayı deneyebilirler.

$/TL grafiğine baktığımızda; Daha önce iki kere deneyip kıramadığı 1.89 seviyesini tekrar denemiş ve dün 1.8760-1.8881 bandında hareket etmiştir. Bu sabah ise 1.8815-1.8874 bandında aşağı yönlü olarak hareketini sürdürmüştür. €/$ aşağı eğilimini devam ettirirse $/TL artık 1.90 seviyelerine kadar çıkış yapabilecek konuma geldi. Direnç bölgesinde yukarı sinyali geldiği için satış riskinin yüksekliği nedeniyle alım öneremiyoruz.

Yurt dışına bakacak olursak; Fitch 2 Fransız, 1 Danimarka,1 Finlandiya ve 1 Hollanda bankasının notunu 1 kademe aşağı indirdi. Aslında beni ilgilendiren kısmı not indiriminden ziyade yapılan açıklamanın detayıydı. Öncelikle sermaye piyasalarının etkin bir şekilde işlemediği belirtiliyor. Sonra parasal sıkılaştırma tedbirlerinin güney Avrupa’yı olumsuz etkilediği ifade edilmiş. S&P analistlerince hazırlanan bir raporda da problemlerin yakın dönemde de aynen devam edeceği ifade edilmiş. Yani kısa vadede kimse şapkadan tavşan çıkmasını beklemiyor.

AB ve ABD kamu borçlarına olan güvensizlik faizleri yukarı iterken ekonomilerde daralmaya da yol açıyor. Sermaye piyasaları da daha önce zero risk (risk yok) olarak tanımladığı ABD ve AB ülkeleri tahvillerine yeni bir değer biçmeye çalışırlarken not indirimi bu değerlemeyi daha da zorlaştırıyor.

Böylece belirsizlik piyasalarda oynaklığın artmasına neden oluyor.

Gelelim önerimize; risk seviyesinin (işlem miktarının) düşük tutulması kaydıyla 1.30 seviyesinin altından €/$ alarak tepki çıkışından para kazanmak denenebilir.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları