Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Sinyaller hangi yönü gösteriyor?

€/$ paritesi Cuma günü 1.2283 seviyesinden güne başlayarak 1.2242 seviyesine kadar gevşedi

Bigpara Haber
€/$ paritesi Cuma günü 1.2283 seviyesinden güne başlayarak 1.2242 seviyesine kadar gevşedi. Bu gevşeme bugün için günlük gevşeme riskinin artması anlamına geldiği için geçen yazımızda geri çekilme riskine dikkatinizi çekmiştik.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Ancak daha sonra gelen alımlarla 1.2230 seviyesinin üzerine çıkarak 1.2390 seviyesine kadar yükselmesi Perşembe günü gelmeye başlayan yukarı sinyallerini de desteklemiş oldu. 1 Ağustos günü FED’in  tahvil alımına başlanmasıyla ilgili görüşme yapacak olmasının Merkez Bankalarının müdahale edebileceği beklentisini yaratması yanında Draghi’nin açıklamalarına da güven sinyalleri piyasalarda olumlu etki bıraktı. 2. Ağustos günü ECB toplantısında Draghi’nin söylemlerinin ne kadar etkili olacağını hep birlikte göreceğiz.

Eğer dağ fare doğurursa sert düşüşler kaçınılmaz olabilir. Ancak Draghi’nin açıklamalarını teyit edecek kararlar çıkarsa o zaman da sert yukarı hareketler olacaktır. Bu tür piyasalarda alınan pozisyon ne olursa olsun tersine option alınması gerekiyor. (sakın option da satıcı olmayın yani pozisyonunuzun tersine alma veya satma opsiyonunda alıcı olmalısınız) Bu hafta çok risk ve çok zararın ihtimal dahilinde olduğunu unutmamalıyız. Şimdilik trendin 1.2440 seviyelerine kadar zorlanmadan çıkabileceğini düşünüyoruz.

Gelelim €/TL paritesine; €/$ paritesindeki yukarı hareket buraya da olumlu yansıyarak yukarı ivme kazandırmış görünüyor. Cuma günü 2.2271 seviyesinden güne başlamış, 2.2226-2.2433 bandında hareket etmiş ve 2.2338 seviyesinden kapanmıştır. Orta vade yukarı sinyalleri her geçen gün güçlenmekle beraber FED ve ECB toplantılarından gelecek haberlere duyarlı olacak piyasalardaki gelişmeler buraya da aynen yansıyacaktır. Korktuğumuz 2.2386 seviyesinin üzerine çıkmama durumu gerçekleşmediği için Pazartesi geri çekilmesini beklemiyoruz. 2.2225 seviyelerindeki desteğine kadar inmesi son derece doğal olsa da 2.2460 direncini kırmayı zorlayabileceğini ve önümüzdeki günlerde 2.26 seviyelerine kadar çıkış yapabileceğini düşünüyoruz.

$/TL grafiğine baktığımızda; orta vade aşağı sinyallerinin devam ettiğini görüyoruz. Cuma günü 1.8136 seviyesinden güne başlamış, 1.8237 seviyesini gördükten sonra gelen satışlarla 1.8084 seviyesine kadar düşmüş ve kapanışı da 1.8120 seviyesinden yapmıştır. 1.8052 seviyelerindeki desteğini kırmayı başarabilirse 1.7950 seviyelerine kadar gevşeme potansiyeli kısa vade için bulunuyor. Yurt dışındaki gelişmeler burada da etkili olacaktır. Şimdilik beklentimiz düşüşün devam etme ihtimalinin daha fazla olduğu yönündedir.

Önerimiz; bu hafta için aldığınız pozisyonlar yüklü miktarda olduğu takdirde tersine opsiyon almayı unutmamanız (yani €/$ alanlar, €/$ satış opsiyonu almalılar), pozisyon açarken de yukarıdaki orta vade trende ters pozisyonda olmamanızdır.

Okur yorumlarını dikkatlice inceliyorum ve gerçekten son derece güzel yorumlara sık sık rastlıyorum. Lütfen sizler de okur yorumlarına bakınız. Bazen ters düşüncede bazen aynı fikirde tamamlayıcı son derece mantıklı yorumlarla karşılaşıyoruz. Sonuçta hepimiz tahmin yapıyoruz.

Okurlarımızdan Sanato €/$ paritesi yukarda olduğu halde hem €/TL hem de $/TL’nin yukarıda olmasını anlayamadığını belirtmiş. Gerçekten güzel bir gözlem. Hatırlarsanız €/TL için piyasa ile aynı anda tepki veremediğini ve zayıf kaldığını daha önce belirtmiştim. Bu sefer $/TL düşme yönünde tepki vermek için geç kalmış görünüyor. Ancak görüldüğü gibi arbitrajcılar bu fırsatı görünce hemen atlamışlar ki $/TL daha sonradan gevşemiş. Doğru olan sepetin hareketini takip etmek ve prim yaptığında sebebini araştırmaktır. Eğer spekülatifse o zaman tersine pozisyon ile (ama trende ters düşmeden) gelecek diğer dalga ile para kazanma potansiyelini değerlendirebiliriz.

Ttarantino1 okurumuz; GBP/USD için ne yapalım diye sormuş; Perşembe çok sert yukarı yapması olağandışı bir hareket hem de aşağı trend sinyali varken. Tipik spekülasyon kokuyor. 1.5788 seviyesinde önemli direnci var ve hareketi tamamen serseri mayın gibi. İstikrarlı bir trendi olmaması ve yüksek marjlarda hareket etmesi nedeniyle aşırı pozisyon almamalısınız. Ya pozisyonum tersse demeyi mutlaka ihmal etmeyin ve stoplarınızı iyi belirleyin, ya da tersine opsiyon alıcısı olun (long iseniz put option alıcısı olun). Bu parite diğerlerine göre daha riskli. Tutturabilene iyi de kazandırabilir.

Misafir okurumuz ağustostaki USD ithalat ödemesi için fikrimizi sormuş. Aylık bazda 1.7860 seviyeleri çok güçlü destek olduğundan bu seviyeye yaklaştıkça almalısınız. Bu arada 1.8060 desteğinden kademeli alıma başlamanızda fayda var. €/$ paritesindeki dalgalanma burada da dalgalanmaya yol açabilir. Sakın bir kerede tamamını almayın derim. Rakam yüksekse bankanızdan döviz satış kuru yerine alım/satıma aracılık etmesini isteyin. O zaman daha gerçekçi kur alabilirsiniz ( minimum 1 milyon USD ve katları karşılığı).

Sessizlik okurumuzun altın sorusuna da cevabım $/ONS grafiği yukarı sinyalleri üretiyor. Hatta daha önceki yazılarımda Japonya Merkez Bankası BOJ’un parasal genişleme isteğinden bahsetmiştim. Resesyon verileri geldikçe parasal genişleme ihtimali de artıyor. Altın şimdilik yukarı. Ancak USD/TL aşağı gittikçe TL cinsi fiyatlarını da olumsuz etkileyecektir. Ons fiyatı olarak 1.635 seviyesine kadar süren direnç kanalının içerisinde olmasına rağmen bu direnci kırma ihtimali fazla görünüyor. Bence zararda olanlar bekleseler iyi olur. Yeni fırsatlar gelecek gibi görünüyor.


Her şey gönlünüzce olsun,

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları