Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Şimdilik izlemede kalıyoruz

Dün 1.3278-1.3374 bandında hareket eden €/$ paritesi 1.3322 seviyesinden kapanarak zayıflama sinyali verdi

Bigpara Haber

Dün 1.3278-1.3374 bandında hareket eden €/$ paritesi 1.3322 seviyesinden kapanarak zayıflama sinyali verdi.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vade yukarı trendde olmasına rağmen direnç bölgesine yakınlığı nedeniyle uzak durduğumuz bu parite1.3488 seviyesinin üzerine çıkmadan alım yönünde tavsiyede bulunmamız söz konusu olmayacaktır. Şimdilik izlemede kalıyoruz.

Yurt dışında dün de ABD ve Çin ekonomisindeki büyümeye ilişkin endişeler etkili olmaya devam etti. ABD`de dün açıklanan dayanıklı mal siparişleri Şubat`ta %2.2 ile beklentilerin altında artarak, ekonomiye dair iyimserliğin azalmasına yol açtı. Global resesyon sinyalleri her geçen gün artıyor. Risk iştahının azalma ve riski dağıtma ihtiyacının artacağı bir döneme gidiyoruz. Riski dağıtma isteği Türkiye’nin lehine olup TL’nin değerlenmesine, riskten kaçınma eğilimi ise Türk menkul kıymetlerinde pozisyon azaltımı ve dövize dönüş eğiliminin artmasına yol açabilir. Hangisi ağırlıklı olacak bunu zaman gösterecektir.

Yurtiçinde ise, Moody`s, Türkiye`nin iç ve dış dengesizliklerinin yüksek seviyede kaldığı sürece, pozitif kredi notu görünümü ve aynı zamanda Ba2 olan kredi notu üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı oluşacağını belirtti. uluslararası ekonomik ortamın giderek daha zorlu hale geldiği bir dönemde politika hatası yapma marjının son yıllardan daha da azaldığını belirtti. Bu açıklama en ufak yanlışınızda notunuz iner demek.

Kısacası dengesizliklerin kaynağı olan ülkelerin notunu indirmem ama gücüm sana yeter senin notunu indiririm saçmalığını anlatan bir dizi açıklamayı üzüntüyle okuduk. Dün cari açığı önümüze bahane koyanlar, cari açığın kısa vadede azalması  için tek yol olan ciro düşüşünü zayıflama fırsatı olarak görüp notu düşürme bahanesi olarak kullanacaklar gibi görünüyor. Yani ne yaparsanız yapın notunuzu düşüreceğiz. Burada reel sektöre seslenmek istiyorum; Lütfen kur riskinizi ve döviz cinsi nakit akışınızı iyi denetleyin. Bu açıklamalar sonrasında not indirimi riski arttığında hazırlıklı olmak gerekiyor. Açıklamalarda TCMB döviz rezervinin yüksekliğinden bahsedilmesi adeta kurlarla satarak oynama mesajı gibi geldiğinden Döviz giriş/çıkış dengesizliklerini kapatacak bir “market maker” piyasa yapıcı gibi düzenlemeye ihtiyacımız var. TCMB Türk bankacılık sistemine bu yolu açmalıdır.24 saat işlem gören bir parada buna şiddetle ihtiyaç bulunmaktadır.

Gelelim $/TL grafiğine; Orta vade aşağı sinyaller devam ediyor ve dün 1.79-1.7797 bandında hareket etmiştir. Bu sabah1.7785 seviyesine kadar düşmesi dikkat çekicidir. Sabah itibariyle 1.7785-1.7838 bandında hareket etmiştir. 1.77 seviyeleri çok güçlü destek olup bu seviyenin altına inmesi çok önemlidir.şimdilik desteğin denenme ihtimalinin daha fazla olduğunu belirtmekle yetinelim. Bu destek seviyesinde günlük işlem için alım yapılabileceğini, akabinde tepki çıkışı olabileceğini düşünüyoruz.
€/TL grafiğine baktığımızda; orta vade yukarı sinyallerinin zayıflamaya başladığını, beklediğimiz 2.3640 destek seviyesine geri çekilme sürecinin devam ettiğini görüyoruz. Burada önemli konu 2.3720 seviyeleri 2.30 seviyelerinden gelen trendin desteği ve 2.37 seviyesini kırmayı denemesi “stop” satışları getirerek sert günlük düşüşe yol açabilir. Risk alabilecek olanların stop koymak şartıyla burada 2.38 seviyelerinden satış yaparak beklemeleri gün içinde sarkmalarda iyi kar getirebilir.
Günlük önerimiz; €/TL paritesinde 2.38 seviyelerinden satış yaparak 2.37 desteğini kırma denemesi izlenebilir. 2.3865 stop konulmalıdır.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları