Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Sağlıklı bir trend söz konusu değil

Önerimiz; €/$ paritesinde 1.2970 seviyelerine satış koymak ve işlem gerçekleştikten sonra gevşeme potansiyelini beklemek mantıklı gibi görünüyor

Bigpara Haber

Dün 1.2970 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.3009 seviyelerinden gelen satışlarla 1.2916 seviyesine kadar düşmüştür.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Dün yaptığımız yorumu hatırlarsak, bir gün önce günlük aşağı sinyali geldiğini ve 2 gün içerisinde 1.2945 seviyesinin altına inmesini beklediğimizi belirtmiştik. Önerilerimizde de 1.30 seviyelerinden satılmasını ve 1.2945 seviyelerinin altından alınmasını önermiştik. 1.3009 seviyelerinden işlem geçmesi 1.30 seviyelerinden rahatlıkla satılabildiği, 1.2916 seviyesine kadar düşmesi de satılanın rahatlıkla geri alınarak pozisyonun kapatılabileceği anlamına geliyor. Bu sabah ise 1.2912-1.2946 bandından işlem görmesi zayıflama eğiliminin devam ettiğini gösteriyor. Orta vade zayıf yukarı sinyalleri olsa da 1.2781 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli taşıyor.1.2974 seviyesinin üzeri ise satışların her an gelebileceği noktalar olmaya başladı.

Hatırlarsanız Avro/TL için alımda dikkatli olunması gerektiğini belirtmiştik. Çünkü satış gelme potansiyeli bulunuyordu. Dün 2.3302 seviyelerinden açılmış  ve 2.3351 seviyelerinden gelen satışlarla 2.3166 seviyelerine kadar gevşemiştir. Burada €/$ paritesinin de etkisi bulunuyor. 2.3308 artık satış gelebilecek seviye konumuna geldi. Her ne kadar orta vade yukarı sinyalleri gelmekte olsa da 2.3040 seviyelerini görme ihtimali fazla olduğundan temkinli duruşumuzu sürdürüyoruz. Sağlıklı bir trend söz konusu değil.

Gelelim USD/TL’ye; Özellikle sağlıklı bir trend içerisinde olmadığını bu nedenle öneri yapmakta zorlandığımızı daha önce yazımızda ifade etmiştik. Öyle ki bazı önemli göstergeler nötr durumda, bazıları yukarı derken bazıları da aşağı diyor. Kim hangisine bakarsa- özellikle tüm analizleri gözden geçirmeyen yorumcular- baktıkları analize göre yanlış yönü önermiş olabilirler.

Dün 1.7963 seviyesinden başlayan USD/TL 1.7968 seviyelerinden gelen satışlarla 1.7909 seviyelerine kadar gevşemiştir. Bu sabah da 1.7904-1.7945 bandında hareket eden USD/TL hala ne yapacağı belirsiz bir görüntü vermektedir. Kanımca düşmek istiyor ancak TCMB Başkanının açıklamaları nedeniyle de düşmekte zorlanıyor görüntüsü var. Parabolic SAR dediğimiz gösterge 1.7897 seviyesinden işlem geçtiğinde “sat” sinyali üretecek MACD ise sıfır noktasında ve kısa ve uzun dönem içeren hareketli ortalamaları neredeyse birbirine yapışmış durumda. Bu durumda tuzaklarla dolu olma ihtimali olan bir parite olması nedeniyle 1.7791 seviyesine de düşebilir, 1.8084 seviyesine de yükselebilir. Kanaatim düşüşe yönelik zorlama açıklamalar da olsa bu durum spekülatörlerin pozisyonu aşağı yönlü almasına fırsat verdiğinden 1.7791 ihtimali önümüzdeki dönem için daha fazla. Bu nedenle okur yorumları bölümünde dün Kayserili rumuzlu okurumuzun ifade ettiği 1.76175 yıl sonu beklentisi mevcut verilerle mümkün görünüyor.

Bu arada kry rumuzlu okurumuzun vadeli piyasalardaki kontrat bitim tarihlerine dikkat etmesi konuyla ne kadar ilgili olduğunu gösteriyor. Gerçekten de kontrat bitim tarihlerinden sonraki günlerde önemli hareketler olabiliyor. Bu konudaki düşüncesine tamamen katılıyorum. Açık pozisyonlara karşı büyük spekülatörler operasyon yapabiliyorlar. Piyasa yorumcuları da bu hareket sonrasında daha önce de ifade ettiğimiz gibi “minareye kılıf uydurmaya” çalışıyorlar. Mali piyasalarda bilgiye önce ulaşan kazanır prensibi her zaman doğru çıkmıştır.
Sizlerin de bilgilerinizi veya sorularınızı paylaşmanızı bekliyoruz.

Önerimiz; €/$ paritesinde 1.2970 seviyelerine satış koymak ve işlem gerçekleştikten sonra gevşeme potansiyelini beklemek mantıklı gibi görünüyor.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları