Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Risk göstergeleri neyi işaret ediyor?

€/$ paritesinde 06/02/2012 günü dışında gelmekte olan orta vade yukarı sinyalleri devam ediyor

Bigpara Haber
€/$ paritesinde 06/02/2012 günü dışında gelmekte olan orta vade yukarı sinyalleri devam ediyor. Risk göstergeleri de henüz çok yükseldi mesajı vermiyor.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Dün, 1.3221-1.3290 bandında hareket eden €/$ paritesi bu sabah itibariyle 1.3215-1.3313 bandında dalgalanmıştır. Dün gevşeyerek kapanması dikkatli olmayı gerektiriyor. Çünkü arada kar realizasyonları yaşanıyor. Ancak 1ç3232 seviyesi önemli bir dirençti. Bu seviyenin üzerinde tutunmayı başarabilirse hedef 1.3447 olabilir. İran ile ilgili karar dışında son zamanlarda risk iştahının yönünü değiştirecek yeni bir gelişme yok. Şimdilik varlık değişiminin etkilerini beklememiz gerekiyor. Bu arada €/$ paritesinin büyük dalgalanmalar yapmaya çok müsait bir durumda olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

$/TL grafiği aşrı düştü sinyalleriyle birlikte orta vade aşağı trend hareketine devam ediyor. Aşırı düştü sinyalleri 1.77 seviyelerinde gelmişti ancak 7 iş günü geçmesi nedeniyle aynı seviyeye çıktığında aşırı düştü sinyali kaybolacak. Yatay seyirde olması bile sinyalin zamanla kaybolmasına neden olacaktır. Dün 1.7406-1.7535 bandında hareket eden $/TL bu sabah €/$ paritesinde USD’nin değer kaybetmesine paralel aşağı gevşemiş olarak açıldı. Yani USD, TL’na karşı da değer kaybederek açıldı.

1.7445 çok kritik destek olup altına inmesi stop satışları yani zararına pozisyon kapama emirlerinin işlemlerini tetikleyebilir. Ancak piyasanın aşırı satım noktasında olması şimdilik düşüşü sınırlayabilir. Ayrıca €/$’ın yukarı hareketi de 1.7445 desteğinin çalışmasını sağlayabilir.
Bugün Yurtdışında İngiltere Sanayi Üretimi, Merkez Bankası Faiz Kararı, Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararı, ABD Haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak. Bu verilerin beklentiler dışında gelmesi piyasaları dalgalandırabilir.

Bu arada okuyucu sorusu olan €/TL için, henüz satmanın erken olduğunu yukarı hareketin 2.3250 direncini kırması durumunda güçlenebileceğini belirtelim. €/TL aşırı yüksek sinyali vermeden net olarak satılmasında fayda var diyemiyoruz. Şimdilik aşırı düşük sinyali ürettiğini söylemiş olalım.

Günlük önerimiz €/$ paritesinde yukarı trendi değerlendirmek için 1.3180-1.3220 bandına kademeli alışlar yapmak mantıklı görünüyor.


Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları