Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Risk almasanız iyi olur!

Dün 1.2826-1.2907 bandında hareket eden €/$ aşırı satım noktasında aşağı sinyaller vermeye devam ediyor

Bigpara Haber
Dün 1.2826-1.2907 bandında hareket eden €/$ aşırı satım noktasında aşağı sinyaller vermeye devam ediyor. RSI göstergesinin dip seviyelerde olması kısa vade tepki çıkışı ihtimalini artırmaktadır.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

RSI seviyesi 27 civarında ve çok düşük. Bu nedenle de yakında tepki çıkışı bekliyorum. Orta vade göstergelerin aşağı yönde olması nedeniyle tepki çıkışının uzun soluklu olma ihtimali zayıf olsa da günlük işlem yapanların bu aralar sert kısa süreli tepki hareketi yapmaya çok uygun olduğunu bilmelerinde yarar var.

Gelelim €/TL’ye; Avro tüm Dünya’da değer kaybederken, Türkiye verilerinde problem olmamasına rağmen TL’ye karşı değer kazanmasını yorumlamak mümkün değil. Spekülasyon diz boyu. Normalde 2.27 seviyelerinde olması gerekirken 2.32 seviyelerine yükseldi. Orta vade yukarı sinyallerini çıkış için bahane etmek kolay. Minareye istediğimiz zaman kılıf bulabiliriz ama gerçek şu ki çok kötü AB bölgesinin parası TL’ye karşı değer kazanıyor. Bence bunu sorgulamak lazım.

Neden Yunanistan batma noktasına giderken, İspanya bankaların borçlarını çeviremeyecek noktaya geldiği resmi ağızlardan açıklanırken, Portekiz’de sıkıntılar konuşulurken Resesyonu ihracat verilerinde yaşamadığını ispatlayan Türkiye bu ülkeleri temsil eden paraya karşı parasının değerini koruyamasın? Dikkat ederseniz teknik verilerin temel göstergelerle desteklenip desteklenmediğini her zaman sorguluyorum. Uyumsuzsa o zaman izlemeliyiz diyorum. Şimdi grafikler orta vade €/TL yukarı derken €/$ paritesinde gelebilecek tepki ile 2.37 seviyelerine kadar çıkan bir €/TL görebiliriz diyoruz. Oysa 2.27 seviyelerinden 2.30 seviyelerine çıkmayı konuşmalıydık.

$/TL paritesine baktığımızda; USD Avro’ya karşı değer kazanınca sanki Avro bölgesindeki sorunları yaşıyormuşuz gibi TL’ye karşı da değer kazandı. Açıkçası USD şu an TL’ye karşı yukarı sinyallerini gittikçe daha fazla güçlü bir şekilde hissettiriyor. Bu arada aynı sınıfta olduğu kabul edilen diğer ülkelerin arasında da TL en kötü performansı göstermiş para birimi oldu. 1.8160 çok önemli direnç ve kırması durumunda bazı dengeler değişiyor demeye başlayacağım. 1.7960 seviyesi de çok güçlü desteği. Bu desteğin altına inilmediği sürece TL’de güçlenme sinyallerinden bahsedemeyeceğiz. Şimdilik $/TL riski almasanız iyi olur demekle yetiniyoruz.

Bu arada yazıları okuyarak değerli yorumlarıyla katkıda bulunan tüm okurlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca, 1.77 seviyesinde aşağı sarkma ihtimalinden bahsettiğim yorumumda $/TL satın diye bir önerim bulunmamaktadır. Aynı gün önerim 1.3040 seviyelerinden €/$ satarak gevşemeleri değerlendirmek idi. Lütfen yazıları okurken net öneri mi yoksa beklenti mi belirtiliyor diye iyi analiz edelim.

Her şey gönlünüzce olsun,

Yazarın Diğer Yazıları