Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Risk alınmalı mı?

Bigpara Haber

Dün 1.3017-1.3119 bandında hareket eden €/$ paritesi aşağı sinyalleri üretirken yatay seyir hareketlerine devam ediyor. 1.30 desteğini test ettikten sonra toparlanma çabası göstermeye başlayan endeks 9 iş günüdür yukarı gitmeğe çalışıyor.



Bu sabah itibariyle 1.3047-1.3096 bandında günün en yüksek değerlerinden işlem görmektedir. Bu hareket yükselme çabalarının devam ettiği anlamına geliyor.

$/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.8821-1.8937 bandında hareket eden $/TL paritesi bu sabah 1.8874-1.8923 bandında hareket etmektedir. Kısacası yatay seyirde hareketine devam etmekte olup işlem hacmi düşmüştür. Orta vade yukarı sinyali vermekle beraber direnç bölgesindedir (yani her an satış gelebilecek bir bölge).

Son gelişmelere baktığımızda TCMB döviz satım ihalesine ciddi talebin gelmediği görülmektedir. PPK açıklamasında faizler değiştirilmeden bırakılmış ve sıkı para politikasına devam edileceği sinyali verilmiştir. Bunun yanında çok çarpıcı açıklama Maliye Bakanı tarafından yapılmıştır. Türkiye’nin haziran ayı itibariyle Net dış borcun kalmadığını neredeyse Dünya’dan net alacaklı konuma gelineceğini, dış borç/GSMH oranının %40’ın altına düştüğünü (bu oran AB bölgesinde %90 civarında) açıkladı. Bu verilere rağmen TL değer kaybediyor.

ABD’de açıklanan işsizlik verileri beklenenden çok iyi geldi ve borsalara bile moral oldu. Bu veri USD’yi güçlendiren bir gelişme yaratıyor.

Okuyucu sorularına baktığımızda; Sn Kayserilinin sorusuna yıl sonu pozisyon kapamalarının etkisi olabileceğini, TL’nin değer kaybetmesine neden olacak bir veri bulunmadığını, bu nedenle de 2012’de bu değer kaybı baskısının kaybolabileceğini söyleyerek cevap vermiş olalım.

BET başlıklı okurumuza da $/TL piyasasının yeterince derin olmaması nedeniyle bazen gelen net USD alımlarının piyasa tarafından karşılanamadığını, geçici böyle para piyasası nakit hareketlerinin kalıcı olması durumunda ülkenin üretim yapısına kadar birçok önemli yapıyı olumsuz etkilediğini, Bu nedenle bazen TCMB gibi güçlü kurumların bu arz/talep geçici dengesizliğini ortadan kaldıracak tedbirler almak zorunda kaldıklarını söylemiş olalım.

Önerimiz; yatay ve sığ olan piyasalarda risk almamanızdır.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları