Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Petrol fiyatlarındaki beklentiler ve borsalara yansıması

Hikmet BAYDAR

Bigpara Haber

Aşağıdaki tablo U.S. Energy Information Administration tarafından sitesinde yayınlanmıştır.

2008-2010 yılları Dünya petrol tüketimi ve 2011, 2012 yılları tüketim tahminini vermektedir.

Tablodaki verilere baktığımızda hangi ülke ve bölgede önümüzdeki dönemde tüketim yönünde ne gibi değişiklikler tahmin edildiğini göstermektedir.

Petrol tüketimi arttıkça ekonominin de iyiye gittiğini düşünmenin yanlış olmayacağına göre tüketimin düşüşü durgunluğun devam edeceği anlamına da gelebilmektedir.

Yandaki tabloya göre Japonya, Avrupa bölgesi, OECD ülkelerinde 2011 yılı tüketiminin 2010’a göre daha düşük olacağı beklenmektedir.

OECD üyesi olmayan ülkeler, Çin, Asya ülkelerinde ise tüketimin 2011 yılına göre daha da yüksek olacağı belirtilmiştir.

Türkiye bu tabloda OECD içerisinde kabul edilmiştir. Ancak 2010 verileri Türkiye’nin performans olarak Avrupa’dan ayrıştığını, Dünyanın en iyi büyüme gösteren ülkeleri arasına girdiğini hatırlarsak, bu sene de farklı bir gelişme beklemek için bir neden bulunmadığı sonucuna varabiliriz.

Bu tabloyu yorumladığımızda, petrol tüketimi tahminine göre global piyasalarda ciddi bir yukarı yönlü ivme beklenmediğini, AB, Japonya gibi ülkelerde tüketim daralmasına paralel büyüme problemleri yaşanacağını, Çin ve diğer Asya ülkelerinin 2010 yılı gibi iyi bir performans göstereceklerini, ABD’de ise 2010 yılı seviyelerinde kalınacağını anlamaktayız.

Bu durumda, enerji fiyatlarının daha fazla yukarı yönlü hareket etmesi oldukça zor görünmektedir.
 
Borsalar ise genelde enerji fiyatlarına paralel hareket ettiğinden risk alırken yoğurdu üfleyerek yemenin zamanı gelmiş gibi görünüyor.

Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
hikmetbaydar@3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları