Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Peki şimdi neyi takip etmeli, ne yapmalı?

Bigpara Haber

Bu sabah $/TL Cuma gün gördüğü en yüksek seviyenin üzerine çıkarak 1.8533’ü gördü. Cuma en yüksek 1.8518 idi. Bu hareket cuma gününün üzerinde bir pazartesi verisiyle adeta yükselme sinyali verdirilmek isteniyor görünümü var.

Hatırlarsanız daha önce ‘TL sahipsiz kaldı’ başlıklı yazımda TL’nin 24 saat trade edilen para olduğunu ve sürekli kontrol edilmesi gerektiğini özellikle belirtmiştim. Bu fiyat hareketi pazarı pazartesiye bağlayan gece 12.00’den sonra olmuş. Kısacası biz mışıl mışıl uyurken birileri TL’ye değer kaybettirecek sinyalleri verdirmeye çalışıyor.

Orta vadeli aşağı sinyalinin 3. günündeyiz ve 1.90 seviyelerinden 1.85 seviyelerine kadar düşüş gerçekleşmiş durumda. 1.8363 kısa vade önemli desteği ve yukarı dönme çabaları olabilir. Şimdi diğer verilere bakarak bu çabaların başarılı olup olamayacağını görelim.

En önemli veri TCMB davranışları. Gerektiğinde yüklü satışlar yapabiliyor ve TL’nin değer kaybı Temmuz sonunda yazdığımız ‘Bundan sonra neler olacak’ yazımızda belirttiğimiz, enflasyonist etkisi, daralma gibi veriler kendisini fazlasıyla gösteriyor. Sanayi üretimi ağustos ayında bir önceki aya göre %7.1 daraldı ve beklentilerden kötü geldi. Bu durum hem kredilerde frene basmanın hem de dış resesyonun etkisini gösteriyor.

Gelelim dışsal nedenlerle; İspanya, İtalya gibi ülkelerin notlarının düşürülmesi, Moody’s’in Portekiz bankalarının notlarını negatif incelemeyle düşürmesi (negatif olması not düşüşü devam edebilir demek) AB Bölgesi gerçeği.

Bu arada Yunanistan’ın borcunu ödeyememe riski devam ederken bu risk birçok bankayı da yutabilecek gibi. Şu an olumlu hava sadece umudun artmasını gösteriyor. Yoksa batıda değişen bir şey yok. ABD’de son açıklanan veriler hemen azıcık da olsa olumlu beklenti yaratıyor. Piyasalar ABD ve AB bölgesinden olumlu haber gelsin diye neredeyse normal gelişmeyi bile abartacak duruma gelmiş durumda. O yüzden TL’nin bu paralara karşı değer kaybetmesi makroekonomik açıdan anlamsız.

Bu arada otomotiv sektörünün ihracat lideri olması, ara malı girdisinin önemli çoğunluğu ithal olması nedeniyle cari açığı yükseltici etki yapacaktır. Bu habere şimdiden hazır olmakta fayda var.

Gelelim günlük işlem önerimize; 1.8450 ve üzerine $/TL satarak 1.8326 seviyelerinden yerine koymak denenebilir. €/$ paritesi de bu hareketi destekleyecek gibi görünüyor.


İyi haftalar,
Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları