Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Peki şimdi ne yapılmalı?

FED 2014 yılına kadar düşük faiz politikasına devam sinyali verince spekülatörler altında sert alıma geçti

Bigpara Haber

Dün yazımızda orta vade aşağı sinyali vermek üzere olduğunu, ayrıca her iki tarafa da sert hareketlere yol açabilecek açıklamalar gelebileceğini belirterek riskinizi iyi kontrol etmenizi tavsiye etmiştim.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

FED 2014 yılına kadar düşük faiz politikasına devam sinyali verince spekülatörler altında sert alıma geçti, Ayrıca €/$ paritesi de yukarı yönlü sert hareket etti. Bu harekete bağlı olarak da $/TL hızlı bir şekilde aşağı gevşedi. Eğer FED faiz artırımı sinyali verseydi altın şu an ciddi şekilde değer kaybetmişti. Burada ima etmeler bile ciddi oynamalara yol açıyor.

Son gelişmelere baktığımızda IMF’nin ülkelerin altın rezervlerindeki hareketlere ilişkin açıklaması çok önemliydi. Altın rezervleri Moğolistan’da 39.000 ONS, Yunanistan’da 1000 ONS, Kazakistan’da 100.000 ONS ve Belarus’da 181.400 ONS arttı. Bu çok ilginç. Özellikle Yunanistan verisi.

Okurlarımızdan gelen yorumlar dünkü hareketin düşüncemizde değişikliğe yol açıp açmayacağı yönünde ve gerek email gerekse köşe yazılarında hatta telefonla bile fikir değiştirip değiştirmediği soruluyor. Aslında analiz ne derse aynen onu sizlerle paylaşıyorum. Hatırlarsanız dün FED açıklaması gelmeden önce altında önemli gevşemeler de gördük.

Şimdi gelelim teknik verilere; Altın dün 1.649 ONS seviyelerine kadar gevşedikten sonra gelen açıklama ile 1.713 ONS seviyesine kadar yükseldi. Bu arada ortAa vade aşağı sinyalleri de gelmeye başladı. Dün 1.713 seviyesi çok kritikdi çünkü PSAR orta vade göstergesi bu seviyede aşağı sinyalini bozuyordu.

Dün gördüğü en yüksek seviye budur. Şimdi gelelim piyasanın doğallığına. Dün aşağı sinyali verecek noktaya değip yukarı dönmesi ve akabinde yukarı sinyali vermesi için gerekli seviyeye kadar set çıkış yapması gerçekte ne kadar sığ ve manüpilatif olduğunu da gösteriyor.

Rakamlar ne kadar derin bir piyasa hareketi olduğunu söylese de Piyasalardaki fonların koordineli hareketleri bu doğallığı sorgulamayı gerektiriyor. Açıklamalarla bu oynaklığın olabileceğini öngördüğüm ve yön konusunda emin olamadığım için pozisyonunuzu kontrol etmenizi tavsiye etmiştim. Şimdi altının 1.664 ONS veya 1.713 ONS seviyelerdeki gücünü görmeden birşey söylememiz mümkün değil. Bence oturmasını beklemek lazım. Sabah itibariyle hareketler dünkü yükselişi hazmetmeye çalışan ve karı yerine koymak isteyen bir piyasa görüntüsü içeriyor. Kanaatim 1.680 seviyesine doğru bir miktar gevşeyeceği yönündedir.

€/$ grafiğine baktığımızda; Dün gelen açıklamalarla $ değer kaybetmiş ve parite 1.2931’den 1.3121 seviyesine kadar sıçramıştır. Orta vade göstergeler yukarı sinyali üretmeye devam ettiği için 1.3250 seviyelerine kadar çıkış yapma potansiyeli var. Bu arada 1.29-1.31 bandı önemli bir direnç bölgesiydi. Üzerinde kalması 1.3750 seviyesinden gelen aşağı trendi bozacak. Şimdilik yukarı yönde hareketinde ısrarlı göründüğünü söyleyebiliriz. Sabah itibariyle de dünün hafif üzerinde işlem oluyor.

$/TL grafiğine baktığımızda; USD’nın değer kaybı TL’ye karşı da gerçekleşmiş ve dün 1.8063 seviyesine kadar düşmüştür. Bu sabah da 1.8048 seviyelerinde olması tıpkı €/$ paritesi gibi trendin devam etmek istediği anlamına geliyor. Ancak önemli bir uyarı RSI göstergesinden geliyor.

Bu gösterge 15 gün içinde TL fazla değer kazandı ve spekülatif tepki çıkışı olabilir diyor. Bu nedenle bir miktar yatay seyirde oyalanması daha iyi olacak. Aksi halde spekülatörler boş kalmayabilirler. TCMB’nin döviz satım ihalelerini durdurması belki de bu açıdan fayda sağlayacak gibi.

Önerimiz; Bu seviyelerden gelebilecek tepki alışı riski nedeniyle USD satıp TL almamanız, Altında .1700 ONDS üzerinde bir miktar daha ¼ oranında pozisyon azaltmanız karlı olabilir.

Okurlarımızdan Hakan Bey gibi birçok okurumuz şu anki dalgalanmayı anlamaya çalışıyor. Aslında FED beklenen açıklamayı yaptı. Ancak spekülatörler bunu fırsat olarak kullandı. Altın satan okurlarımız 1-2 gün beklesinler. Gerekirse güniçi yorum yapacağım. Yakından takip ediyorum. Oynaklıklar her iki tarafa da fırsatlar verecektir.

Saygılarımla 

Yazarın Diğer Yazıları