Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Peki, bu trend devam edecek mi?

Bigpara Haber
TCMB`nin döviz alım ihalesini durdurması ve karşılık oranlarını değiştirmesi. TL`nin başıboş bırakılmadığını hatırlatıyor olsa gerek TL`nin son zamanlardaki aşırı gergin hareketi bir miktar durulmuşa benziyor.

Dün teknik olarak günlük sat sinyali geldiği için bugün dünün minimumu olan 1.7064`ün altına inerek 1.6984 seviyesini test etmesini bekliyoruz. Dün $/TL 1.7265`i gördükten sonra gevşeyerek 1.7095 seviyelerinden kapanmıştı ve risk göstergesi rekor seviyedeydi.
 
€/$ paritesinde trendin yukarı olması ve 1.4566 direncini yukarı yönde zorlayacağı ihtimalinin yüksek olması USD`nin zayıf kalmaya devam edeceğinin bir sinyali. AB bölgesinde İspanya tahvil ihalelerinin olumlu geçmesi de son derece etkili oldu.€/$ paritesinde orta vadeli göstergeler hala yukarıyı göstermeye devam etmektedir.1.47 seviyelerine doğru çıkışını sürdürmesini beklemekteyiz. ABD borç tavanı konusunda olumlu gelişme olmadığı sürece bu trend de devam edecektir diye düşünüyoruz.

$/TL grafiğinde ise teknik olarak aşırı riskli bölgenin hafif altına inmekle beraber henüz aşağı sinyali sadece günlük analizlerde bulunmaktadır. Bugün için 1.6645 seviyesine gelmediği sürece orta vadeli aşağı sinyali oluşmayacaktır. Önümüzdeki günlerde 1.60 seviyelerine kadar düşüş potansiyeli hala devam etmektedir.

Bugün farklı olarak $/YEN grafiğine de bakalım isterseniz. Teknik olarak aşırı düşmüş noktalarda bulunuyor. Ancak aşağı trend de devam ediyor. Grafik oldukça sağlıksız bir görüntü vermekle beraber aşağı ana trendi bozabilmesi için 81 seviyelerine kadar çıkması gerekiyor. Bu paritenin çok ciddi dalgalanmalar gösterebildiğini unutmamakta fayda var.

Yukarı tepki geldiği takdirde bunun çok büyük marjlarda olabileceğini söyleyebiliriz. ABD borç tavanı konusunun çözülmesi belki bu harekete gerekçe olabilir.

Bugün için önerimiz; $/TL yi dünkü kapanış seviyesi olan 1.7095`in üzerinden satarak gevşemeleri değerlendirmek olabilir. hala alanın elini yakacağını düşündüğümüz seviyelerdeyiz.

Bu arada gerek e-mail’leriyle gerekse köşe yazılarımın altına yorumlarıyla katkıda bulunan okurlarıma çok teşekkür ediyorum.


Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları