Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Peki, bu ne anlama geliyor?

1.3049 kritik bir seviye ve bu seviyenin altında kalması 1.2976’ya kadar gevşemesi anlamına geliyor

Bigpara Haber
Dün 1.3226 seviyelerinden açılan €/$ paritesi en düşük 1.3077 seviyelerini gördü. Kapanış seviyesi bir önceki iş günü kapanışının altında olması nedeniyle günlük aşağı sinyali üretmiş durumda.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
 
1.3049 kritik bir seviye ve bu seviyenin altında kalması 1.2976’ya kadar gevşemesi anlamına geliyor. Orta vade yukarı sinyalleri devam ederken günlük aşağı sinyaller üretmesi gevşeme ihtimalinin daha yüksek olması anlamına geliyor. Peki, bu ne anlama geliyor? €/$ paritesi gevşedikçe Avro değer kaybediyor, USD değer kazanıyor. TL’ye karşı değer değişimlerinin bir bölümü bu hareketlerle alakalı. Dolayısıyla €/$ gevşeyebilir dediğimizde $/TL paritesinde yukarı, €/TL paritesinde aşağı hareket potansiyeli artıyor demektir.

Hatırlayacağınız üzere Çarşamba günü €/$ paritesinde sert dalgalanma potansiyeli yüksek bir gün. Her iki tarafa da ihtimal eşit. Ancak son gelişmeler sanki aşağı yönde hareket edecekmiş gibi bir görüntü veriyor.

€/TL grafiğine baktığımızda €/$ paritesinde Avro’nun değer kaybetmesine paralel bir değer kaybı olduğunu gözlemliyoruz.

2.3550 seviyelerinden 2.3436 seviyelerine kadar düşüş €/$ hareketi kaynaklı görünüyor. 2.3440 desteği kırıldığı takdirde 2.3240 seviyelerine kadar gevşeme olabilir. Burada kritik nokta Yunanistan. Bunun yanında Portekiz tahvil faizleri ile Alman tahvil faizleri arasındaki marjın açılması önümüzdeki dönem için kötü kokular veriyor. Avro ihracat yapan okurlarımız kurlarını garantiye almak için bankalarından “AVRO SATIŞ OPSİYONU” alma hakkını prim ödeyerek satın almalılar. Dalgalanma Avro’nun değer kaybıyla sonuçlanırsa ihracat karınız sıfıra düşebilir. Bu nedenle bankanızı size opsiyon hizmeti vermeye zorlamalısınız. Burada bu hizmeti alan okurumuz aldığına dair bilgileri bizlerle paylaşırsa çok sevinirim.

$/CHF paritesine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyali devam ediyor.0.9240 seviyesinin üzerinde tutunmadan yukarı gidecek dememiz şimdilik mümkün görünmüyor.

$/JPY paritesi son birkaç iş günüdür sert aşağı hareket yapıyor. Diğer bir deyişle Japon yeni USD’na karşı hızla prim yapmış. 78’in üzerinden 76 seviyelerine gevşedi. Bu durum TL karşısında da JPY değerinin artırmasına neden olmaktadır. 76 seviyelerinin altında BOJ müdahalesi gündeme gelebilir.

Gelelim altına;

Riskler çok yükseldi. Cuma kapanış seviyelerinden 1.737.90 ons/usd açılan altın bu seviyeleri bir daha göremeden gevşedi. 1.716 seviyelerine kadar düştü. Aşırı alım noktasında olması nedeniyle kar satışı beklentimiz devam ediyor.
 
Yeni alacaklar buradan almasa iyi olur kanaatindeyiz. Elinde olanlar da belli bir yüzde ile portföyden satarak düşüşte yerine koymayı deneyebilirler. Burada hata ihtimaline karşı elimizdekinin tamamını satmamalıyız, hele maliyet yüksekse. Bu arada Morgan Stanley’in raporunda altın için 2.200 USD, Citigroup’un ise 2.400 USD değerleri deneyeceğini tahmin ettiklerini de hatırlatalım.
 
Şu an altının değerli kalması nedeni olarak, AB bölgesi borç sorunları, enflasyondaki belirsizlikler, Dolar’ın değer kaybı, Çin’in altı alımı ve çok düşük faiz seviyeleri sayılmaktadır. Bunu bir kenara not almanızda fayda var. Bunlarla ilgili olumlu gelişmeler altında sert satışlar getirecektir.

Önerimiz; oynaklıklarda yoğurdu üfleyerek yemenizdir.

Yazarın Diğer Yazıları