Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Orta vadeli sinyaller devam ediyor

Bugün başlayan G-20 zirvesi çok önemli ve daha şimdiden Türkiye konuşulmaya başladı bile

Bigpara Haber

Gündemin yoğun olduğu bir haftaya girdik Fransa ve Yunanistan seçimleri, FED toplantısı spekülasyonları ile İspanya’daki sorunların büyüdüğüne dair işaretlerin IMF yardımını gerektireceği spekülasyonları gündemi işgal ediyor.



Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Aynı ülkede sorunlu kredi oranlarının %8,72 seviyelerine yükselmesi nakit akılında ciddi sıkıntılara işaret ediyor. Artık kırmızı işaretler geliyor desek yeridir.

Piyasalara uygun partilerin seçimde öne çıkması piyasalara iyi bir ivme verirken teknik analiz de tam olarak teyit edilmiş oldu. Hatırlarsanız Cuma günü sizlere €/$ yukarı $/TL aşağı sinyaller veriyor ve Pazartesi ne kadar uygun olacağını beraber göreceğiz demiştik. Seçim önceden analiz edilince ve büyük oyuncular seçim anketleriyle halkın nabzını doğru ölçünce, alınan pozisyonlar bize ne olabileceği hakkında önemli ip uçları verebiliyor. Cuma veriler bugün €/$ paritesinin yükseleceğini, $/TL’nin ise düşeceğini belirtmişti. Tabi ki bazen evdeki hesap çarşıya uymayabilir ve sürpriz hareketler olabilir.

Cuma günü orta vade yukarı günlük aşağı sinyali vererek günü kapatan €/$ paritesi 1.2656 seviyelerinden güne başlamış 1.2592-1.2664 bandında hareket ederek 1.2638 seviyelerinden kapanmıştı. Bu sabah ise daha önce yukarı yönde istekli olan piyasayı haklı gösterecek seçim sonuçlarıyla sert bir çıkış göstererek 1.2747 seviyelerine kadar yükselmiş, daha sonra İspanya’nın gündeme oturmasıyla da 1.2619 seviyelerine kadar gevşemiştir.

Son işlemlerin 1.2640 seviyesinde olması ise İspanya olumsuzluğuna rağmen  hala dünkü kapanış seviyelerinde olmasını göstermesi açısından önemlidir.

€/$ paritesinde orta vade yukarı sinyalleri devam etmekte olup 1.2610 seviyeleri önemli bir destek halini almıştır. Risk göstergeleri hala normal risk sinyali ürettiğinden ciddi bir kısa vadeli oynaklık beklemiyoruz.
Gelelim €/TL grafiğine; Orta vade aşağı sinyalleri çok çok zayıf da olsa devam ediyor. Yukarı sinyallerinin gelebilmesi için 2.2990 seviyesinin üzerinden işlem görmesi gerekiyor. Orta vadeli göstergeler çok zayıf olduğu için sinyallerde bozulma her an olabilir. Orta vade aşağı sinyalleri devam ettiğinden alım için aceleci olmamakta fayda var diyoruz. Ancak 2.2990 seviyesinin üzerine çıkması analiz tutmayacak demek. 2.28 seviyeleri kısa vadeli ödemeler için alıma uygun olan seviyelerdir. Euro bölgesine ihracat yapanların forward kurlarla ihracat geliri kadar ve vadesine uygun satış yapmaları şimdilik daha mantıklı görünüyor.

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vadeli sinyallerin devam ettiğini €/$ paritesindeki hareketlere bağlı olarak dalgalanma yaşayabileceğini gözlemliyoruz. Cuma günü 1.8105-1.8186 bandında hareket eden $/TL paritesi 1.8115 seviyesinden kapanarak zayıflamanın devam edebileceği sinyalini de verdi. Bu sabah €/$ paritesine bağlı olarak gevşemeye devam etmiş ve 1.8016 seviyelerini görmüştür. Son işlemlerin 1.8086 seviyesinden gerçekleşmesi ve bu seviyenin açılış değerinin üzerinde olması kısa süreli bir tepki çıkışı ihtimalini artırmaktadır. 1.8150 seviyesinin üzerine çıkması ve özellikle 1.83 seviyesini zorlaması durumunda analizimizi gözden geçireceğiz.

Yurt dışında çok önemli gelişmeler oluyor; İspanya 10 yıl vadeli tahvilleri Avro bölgesi tarihinde ilk kez % 7’nin üzerine çıkması, bu ülkenin AB-IMF yardımı isteyeceği yönündeki spekülasyonlarla sorunlu kredilerinin son 18 yılın zirvesiyle 152,74 milyar Avro’ya ulaşarak % 8.7 seviyelerinin üzerine çıkması artık yakında ciddi sorunlar çıkabileceği sinyalini veriyor.
Bugün başlayan G-20 zirvesi çok önemli ve daha şimdiden Türkiye konuşulmaya başladı bile. Bu durum döviz girişine yol açabilir. Çarşamba FED toplantısı olacağından onunla ilgili spekülasyonlar da piyasada fırsat ve riskler yaratacaktır. Yunanistan seçimlerinin piyasaların sempati duyduğu partiler tarafından kazanılması sorunların çözüldüğü anlamına gelmiyor. Ortada ciddi bir bedel var ve yollar hala çok engebeli.

Günlük önerimiz; 1.8160 seviyelerinden $/TL satarak düşüş trendini değerlendirmek mantıklı görünüyor. Bu arada günlük önerileri dikkate alırken lütfen yazının yazıldığı tarihi dikkate alalım. Eski tarihli yazılarla günlük önerileri uygulamayalım.

Herşey gönlünüzce olsun...

Yazarın Diğer Yazıları