Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Orta vade düşüş trendi değerlendirilebilir

Önerimiz; 1,3185 ve üzerinde €/$ satarak orta vade düşüş trendi değerlendirilebilir.

Bigpara Haber
Dün 1,3194 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1,3299 seviyesine kadar yükseldikten sonra gelen satışlarla 1,3157 seviyesine kadar gevşemiş ve 1,3188 seviyesinden kapanarak bugün için aşağı yönlü sinyaller vermiştir.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah ise güne 1,3187 seviyelerinden başladıktan sonra gelen satışlarla 1,3094 seviyesini görmüştür. İki gün üst üste gelen satışlarla orta vade aşağı sinyalleri üretmeye başlamıştır. Daha önce orta vade yukarı sinyalleri olmasına rağmen yukarı yönlü pozisyon alınmasına sıcak bakmadığımızı sizlerle paylaşmıştık. Bu aşamadan sonra 1.3250 seviyeleri satış için ideal nokta olarak karşımıza çıktığından yeni pozisyonların bu bölgeye yaklaştıkça satış yönünde ve kademeli açılması teknik açıdan daha mantıklı göründüğünü belirtmekte fayda var.

USD/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1,7847 seviyelerinden açıldığını, açıldıktan sonra gelen satışlarla 1,7769 seviyesine kadar (1,7770 seviyelerindeki destek çalışmaya devam ediyor) gevşediğini ve 1,7783 seviyesinden kapandığını görüyoruz. Orta vade aşağı sinyalleri devam eden paritede €/$ paritesindeki USD lehine gelişmenin etkisiyle bu sabah alımların geldiğini ve 1,7826 seviyesine kadar tekrar yükseldiğini görüyoruz. İç dinamiklere bağlı olmayan bu hareketin paritelere bağlı olarak devam etmesi mümkün görünüyor.

Avro/TL grafiğine baktığımızda;  Orta vade aşağı sinyalleri eşliğinde dün 2,3563 seviyesinden güne başlamış ve 2,3416 seviyesine kadar gevşemiştir. Bu sabah ise gevşeme devam etmiş ve 2,3338 seviyesini görmüştür.

Gelelim altına; okurlarımızdan bazıları mali uçurum sorunu çözüldükçe altın yükselecek beklentisine saplanmış durumda. Bize göre yanlış olan bu düşünceye saygı duyuyoruz. Son günlerde mali uçurumun çözümüne ilişkin atılan adımlar her ne kadar rating kuruluşlarınca fazla beğenilmese de riskli finansal ürünlere girişi motive etmiş ve riskten kaçınmak için alınan altın gibi ürünlere de satış getirmiştir. Dün 1,670 seviyelerinden 1,694 seviyesine kadar yükselen altın bu sabah tekrar satışla karşılaşmış ve  1679 seviyesine geri inmiştir. Orta vade yukarı sinyalleri son 4 gündür devam eden altına temkinli bakıyoruz. Mali uçurumun kalkmasının sisteme güveni tetiklemesi nedeniyle altında pozisyon azaltma söz konusu olabilir.1.690 seviyeleri fibonacci direnci olduğundan şimdilik üzerinde güçlü olmasını beklemiyoruz. USD değer kazandıkça altın gevşeyebilir.

Bu arada Sedat bey mali uçurum aşıldı altın neden yukarı yaptı diye sormuş. Aslında mali uçurum 2 ay ertelendi (yani otomatik harcama kesintileri 2 ay ertelendi)ve altın günlük dalgalandı. Buna pek kanmamak lazım. Bunda altının aylık bazda yukarı sinyalinin de etkisi var. Pozisyon değiştiren büyük oyuncular fiyatın düşmesini pozisyon değiştirdikten sonra isteyebilirler. Biz yine de dikkati elden bırakmayın diyelim.
USD/JPY için ttarantino1 okurumuzun bilgi talebi var. Aşırı riskli bölgede ve yukarı sinyalleri devam ediyor. Daha önce uzun vadeli ciddi kar getireceği beklentimizi sizlerle paylaşmıştık. Bu seviyeler yeni pozisyon alınmaması gereken seviyeler. Kısa vadede kar realizasyonu ihtimali yüksek bu nedenle de dikkatli olmak gerekiyor. Uzun vadede daha çok yolu olmakla beraber önce kar realizasyonunu bekleyip teknik olarak alıma uygun olunca almak gerekiyor. 88.15 seviyelerinde çok önemli direnci var. Bu seviyeyi aşmadan yeni hedefleri konuşmamız şimdilik mümkün değil.

Almanya ile ilgili bir haber dikkatimizi çekti, yeni araç kayıtları Aralık ayında yıl bazında %16 azalmış. Yıllık olarak 2012’de %2.9 azaldı. Kısacası durgunluk Almanya’da devam ediyor. ABD mali uçurumu 2 ay sallamış görünüyor. Kısacası somut bir şeyler yok.

 Bu arada Türkiye enflasyon verisi yıllık bazda son 10 yılın en düşüğüne gelmiş durumda %6.16. Veri beklentiler dahilinde geldiği için piyasaya yeni bir etkisini beklemiyoruz.

Önerimiz; 1,3185 ve üzerinde €/$ satarak orta vade düşüş trendi değerlendirilebilir.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları