Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Orta vade aşağı sinyalleri devam etmekte

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyalleri devam etmekle beraber bollinger bandı aşağıya agresif bir şekilde delmiş durumda

Bigpara Haber
Cuma günü 1.2181 seviyelerinden güne başlayan €/$ 1.2167 seviyelerine kadar gevşedikten sonra gelen alımlarla 1.2392 seviyelerine kadar yükselmek için çok güzel bir günlük işlem fırsatını da yaratmış oldu.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Orta vade yukarı sinyallerin devam ediyor olması ve günün en yüksek seviyelerinden kapanmış olması bugün için yukarı yönlü sinyaller vermektedir.

Ancak Cuma pozisiyon kapamadan kaynaklanan yükseliş ise bugün 1.24 seviyelerine takılması gerekiyor. Eğer yükseliş yeni açılan pozisyonlardan kaynaklanıyorsa1.2430 seviyelerine kadar yükselişi görebiliriz. Önümüzdeki dönemde güçlü direncimiz 1.2570 seviyesidir.

Ne oldu da Cuma günü saat 16.00’dan sonra €/$ paritesi 1.2240 seviyelerinden 1.2392 seviyelerine kadar çıktı?

Aslında ABD ile ilgili istihdam verileri açıklandı ama, asıl sebep daha çok ECB ve İspanya’dan gelen açıklamalar. ECB tahvil alımlarıyla ilgili açıklamalar yaparken, İspanya Başbakanı da AB liderlerine reformu hızlandırmaları için mektup gönderdiğini açıkladı. Bu haberle beraber umutlar artınca €/$ paritesi yukarı trendin de etkisiyle hemen yukarı yönde sert tepki gösterdi. Bakalım bu hava bugün devam edecek mi?

Gelelim €/TL grafiğine; geç saatlerde €/$ paritesindeki haber burada tam etkili olamamış görünüyor. Cuma günü 2.1951 seviyesinde güne başlamış, 2.1820 seviyesine kadar gevşedikten sonra, 2.2066 seviyesine kadar yükselmiş. Bu hareketi bir önceki günle kıyaslarsak 2.24 seviyelerinde olması gerekirdi.

Burada TL’nin bir miktar değer kazandığını söylememiz yanlış olmaz. Bollinger bandın alttan 2 gündür üst üste delinmesi pek sık olan bir durum değil. Bence sert yukarı hareket etmeye oldukça müsait konumda.

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyalleri devam etmekle beraber bollinger bandı aşağıya agresif bir şekilde delmiş durumda. 1.8020 seviyesinden güne başlamış, gelen satışlarla da 1.7748 seviyesine kadar da gevşemiştir.

Yukarıdaki hareketlere baktığımızda €/TL paritesinin tutarsız hareket ettiğini görüyoruz. Bu durumda önerimiz €/TL için olacaktır. 2.20 seviyesi ve altından €/TL alınarak gelecek yukarı yönlü sert tepki hareketinin değerlendirmekte fayda bulunmaktadır.

Okur sorularına baktığımızda;

Sessizlik okurumuz sanırım günlük alımını satamamış, USD/TL için tepki çıkışı ihtimali yüksek olduğundan maliyetinin üzerinden çıkma fırsatı gelebilir diye düşünüyorum. Ancak orta vade trend aşağı olduğu için pozisyon kar düşünmeden kapatılmalıdır.

Asal okurumuz altın için soru sormuş. TL/gram olarak  altındaki değer değişimini sormuş. Hem $/TL de hem de altın ons/USD de tepki çıkışı beklemem nedeniyle bu günlerde memnun edici bir değer artışı olabilir.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları