Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Orta vade aşağı sinyaller bir haftadır geliyor

Dün 1.2856 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2816 seviyesinden gelen alımlarla 1.2937 seviyesine kadar yükseldi

Bigpara Haber

Dün 1.2856 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2816 seviyesinden gelen alımlarla 1.2937 seviyesine kadar yükseldi.



Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah itibariyle 1.2890- 1.2931 bandında hareket etmektedir. Orta vade yukarı sinyalleri yüksek risk bölgesi içerisinde gelmeye devam etmektedir. Böyle durumlarda yeni alım yapılmamalı ve her yeni yüksek seviyede kademeli pozisyon azaltılmalıdır. 3 gün önce gelen günlük aşağı sinyalinin çalışmaması ve bu süre içerisinde gelen satışların alımlarla karşılanması çıkışın pek de zayıf olmadığını gösteriyor. 1.30 seviyesine kadar güçlü direncinin olmaması, bu seviyenin test edilme potansiyelini artırsa da alınacak pozisyon kaybetme riskine göre çok az kar marjı hedefi gösterdiğinden yeni alım önermemiz mümkün olamıyor. Kısacası 1 kazanmak için 2 risk almak gibi yorumlamanızda fayda var. Zira güçlü destek seviyesi 1.2733 ve 1.2635 seviyelerindedir.

€/TL grafiğine baktığımızda; Dün 2.3195 seviyesinden güne başlamış, 2.1338 seviyelerinden gelen alımlarla 2.3340 seviyesine kadar yükselmiştir. Bu sabah da 2.3311-2.3365 bandında hareket etmektedir. Orta vade yukarı sinyalleri aşırı riskli bölgede devam etmektedir. Yeni pozisyon alınmaması ve her yükselişte pozisyon azaltılması daha doğru bir hareket gibi görünüyor. 2.3423 direncine kadar önü boş olan paritenin desteği 2.2962 seviyelerindedir.

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyallerinin bir haftadır geldiğini görüyoruz. 5 gün önceki sert düşüşün tepki çıkışını beklememize rağmen bu çıkış son derece zayıf kalmıştır.

Bunda cari açık verisinin beklenenden düşük gelmesinin etkisi de olmuş olabilir. Dün 1.8035 seviyesinden güne başlamış, 1.7987-1.8094 bandında hareket etmiştir. Kapanışın günün en yüksek değerinde olması bugün de yukarı yapabilme potansiyelini artırmaktadır. Bu sabah da 1.8049-1.8069 dar bandında hareket etmektedir. Trendin aşağı olması nedeniyle güçlü bir yükseliş beklemediğimiz $/TL paritesinde €/$ paritesinin riskli olması ve sert düşüş potansiyelinin bulunması nedeniyle buraya etkisinin de yükseliş yönünde olma ihtimali göz ardı edilmemelidir.

$/JPY orta vade aşağı sinyalleri vermekte ve hala aşağı yönlü baskı altında olduğunu göstermektedir.

GBP/$ paritesi orta vade yukarı sinyalleri devam etse de aşırı riskli bölgeye girdiğinden yukarı yönlü pozisyonların ciddi kaybettirme potansiyeli olacağı göz ardı edilmemelidir.

Almanya Anayasa Mahkemesinin ESM’ye 190 milyar Avro ile sınırlı şartlı onay vermesi hem piyasadaki morallerin bozulmasını engelledi hem de €/$ paritesinin yukarda kalmasını sağladı. ABD FED faiz kararı be İtalya tahvil ihalesi yakından takip edilecek. Bu aralar İspanya ve İtalya tahvillerinde faizler Almanya Anayasa Mahkemesi kararıyla bir miktar geriledi. Bu nedenle ihaleye katılım  ve satış faiz oranı önemli olacak.
Avrupa’da alınan ekonomik tedbirlerin pek de başarılı olmaması nihayet siyasi söylemleri de getirmeye neden oldu. Şimdi yeni gündem federal avrupa. Yani Avrupa Birleşik Devletleri. Bu söylemle bir araya gelip batakları temizlemeyi umuyor olabilirler. Paraya son derece duyarlı AB mentalitesinin bu söylemlere ne kadar inanacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz.

Günlük önerimiz; 1.2930 seviyelerinden €/$ satarak 1.2870 seviyesinden yerine koymak mantıklı gibi görünüyor.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları