Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Önümüzdeki dönem oldukça zorlu!

Bigpara Haber

Pazartesi günü itibariyle 1.2856-1.3053 bandında işlem gören €/$ paritesi Salı günü 1.2954-1.3063 bandında işlem görmüştür.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com 

Son işlemler 1.2954 seviyesinden gerçekleşirken günlük aşağı sinyalleri üretmektedir. Orta vade yukarı sinyalleri henüz bitmiş değil. Yönümüz yukarı olmakla beraber kısa vade aşağı yönlü hareket riski bulunmaktadır.

$/TL grafiğine baktığımızda pazartesi günü 1.8176-1.8370 bandında işlem gören $/TL Salı günü 1.8171-1.8315 bandında hareket etmiştir. Orta vade aşağı sinyalleri devam etmekle beraber €/$ paritesine bağlı yukarı tepki riski artmıştır.

Gelelim altına; Pazartesi 1.663-1.681 $ bandında hareket eden altın Salı günü 1.679 seviyelerinden gelen satışlarla 1.661 $’a kadar gevşemiştir. Henüz orta vade aşağı sinyali bulunmamaktadır. Ancak 1.647 $ seviyesinden işlem gördüğü takdirde yön aşağı dönmüş olacak. Gevşeme riskinin arttığını daha önceki yazılarımda belirtmiştim.

Önümüzde oldukça zorlu bir dönem var. ABD’nin Hürmüz boğazına uçak gemisini yollaması, İran’ın petrol ihracatının engellemesi durumunda Hürmüz Boğazı’nı kapatacağını açıklaması, AB ülkelerinin İran’dan petrol ithalatı yapmayabileceği haberleri ciddi sıcak gelişmelere hazırlıklı olmamızı gerektiriyor.
 
Sıcak çatışma demek aşırı oynak kur, faiz ve altın fiyatları demek olacak. Kısacası bu konudaki gelişmeleri çok ama çok yakından takip etmemiz gerekiyor. Bütün okurlarımızın eğer bu risk gerçekleşirse ben ne olurum diyerek kendi pozisyonunu değerlendirerek riskini iyi analiz etmesi ve ona göre her zamankinden daha dikkatli olması gerekiyor. Krizlerde sıcak çatışma riski daha fazla olabiliyor.

TCMB’nin ayın 25’inden itibaren döviz satım ihalelerine son vermesi döviz talebinin bittiğini gösteriyor. Mevcut talebi piyasanın kendi dinamikleriyle karşılayabileceği düşünülüyor. Ayın 25’inde piyasa tamamen kendi doğal haliyle oluşacağı için çok önemli.

Önerimiz; lütfen risklerinizi gözden geçirip aşırı riskli pozisyonlarınızı bir miktar azaltmanızdır.

Saygılar;

Yazarın Diğer Yazıları