Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Onların ipiyle kuyuya inmeyin

Bugünkü yazımıza teknik analizden önce temel bazı önemli verilere bakarak başlamak istiyorum

Bigpara Haber
Bugünkü yazımıza teknik analizden önce temel bazı önemli verilere bakarak başlamak istiyorum.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
 
Bilindiği gibi FED’in QE3 yani ABD Merkez Bankası’nın parasal genişleme kararına yönelik beklentiler piyasalarda çok önemli kararları etkileyecek düzeyde. Öyle ki altın, petrol gümüş gibi emtealar, borsalar ve faizler tamamen bu beklentiye odaklanmış durumda.

Aslında bizleri bekleyen daha büyük tehlike ekonominin hızlı canlanmasıyla birlikte enflasyonist etkiyi azaltmak için gelebilecek hızlı faiz artırımlarıdır. Tıpkı okyanusun gel-git etkisi gibi birçok ülke ekonomisine ciddi zararlar verebilir. ABD’de açıklanan ISM verisi beklentilerden iyi geldi. Bu veri USD’nin lehine. Ancak aynı zamanda parasal genişleme ihtimalini de azaltıyor.
 
Kaldı ki batakları fonlamak için piyasaya enjekte edilen paraların geri çekilmesinde en ufak hata tüm faydayı götürebilir. Yani ciddi faiz artırımları ve stagflasyon (enflasyonla birlikte durgunluk) riski taşımaktadır. Bu nedenle tüm şirketlerin reel ekonomi yanında parasal gelişmelere de dikkat ederek risk yönetimini dinamik bir şekilde sağlamaları gerekiyor. Yoksa tüm kar kur veya faize gidebilir.

Parasal genişleme ihtimalinin azalması emtialar da ciddi satış baskısı yaratacaktır. Bunun yanında parasal genişlemenin olmaması canlanan ekonomilerde paranın zaman değerini yani faizi de yukarı itecektir. Çok dinamik bir para yönetimi olması gereken bir döneme giriyoruz. Hataların bedelini reel sektör ödeyecektir.

Bu açıklamaları lütfen aylar sonra tekrar okuyun tıpkı geçmiş yazılardaki gibi o zaman bazı uyarıların ilerde ne anlama geldiği daha net görünmektedir. Sakın unutmayın sonucunu bilerek alınan pozisyon risk değildir. Aksine sürprizin kendisi risktir.

S&P’nin görünümü durağana indirmesi beklenmedik bir gelişme olup fon yöneticilerinin pozisyonlarını gözden geçirmesine neden olacak mı önümüzdeki günlerde göreceğiz. Hatırlarsanız her gelişmenin not üzerinde aşağı yönde değerlenme fırsatı olarak kullanılabileceğini daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Hareket bana sürpriz değil.

Batı canlandıkça faizler yükselecek ve Türkiye’nin notuna baskı daha da çok artabilir diye tereddüttüm var. Geçmiş performanslarındaki başarısızlık bu hataları tekrar yapabilecekleri konusunda derin şüphe duymama yol açıyor. Olumsuzluklarda güncel, olumlu durumda da geçmiş olumsuz verileri bahane ettiklerinden ‘onların ipiyle kuyuya inmeyin’ diyorum.

Bilançonuzu iyi yönetin lütfen. Şirketinizi yönetirken aslında bilançonuzu yönettiğinizi sakın unutmayın. Yükümlülüklerinizin varlıklarınızla uyumlu olması şart.

Gelelim klasik yorumumuza;

Orta vade yukarı sinyallerini çok çok zayıf olarak sürdüren €/$ paritesi; yatay seyirde serseri mayın gibi geziniyor. Her iki tarafa da gidebilecek durumda olduğundan risk de getiri potansiyeli de yükselmiş durumda. 1.3070 seviyelerine kadar düşme potansiyeli var. Bunun yanında 1.3297 seviyesinin üzerine çıkıp tutunmadan yukarı diyemiyoruz. Bu paritede işlem yapacaklar lütfen dikkat etsin trende ters sürpriz sert düşüş gelebilir.

€/TL grafiğine baktığımızda; ‘Aşırı düştü’ sinyali vermesine az kaldı. Bu durumda sert yukarı yönde tepkiler verme potansiyeli artacak. Orta vade aşağı sinyali devam etse de satmak için pek de uygun seviyeler değil. 2.3185 fibonacci desteği çok kritik olup tutunma potansiyeli yüksektir. Şimdilik her ne kadar aşağı sinyalleri devam etse de içim satın diyemiyor. Bence tepki çıkışını beklemekte fayda var.

$/TL grafiğine baktığımızda; 1.7550 desteğinin çalıştığını ve yukarı tepki vermeye hazırlandığını görüyoruz. Bu tepki de hedefimiz 1.7761 seviyesi olacaktır. Kısa sürede aşırı düştü sinyalleri nedeniyle ve son gelişmelerle beraber yukarı tepki hareketi beklediğimizden kısa vadede ödemesi olanların yerine koymasında fayda var.

Bu arada ciddi dalgalanmalara devam eden $/JPY’nin 80.35’in üzerinde kalma çabalarını yakından izliyoruz. 80.60 fibonacci direnci kritik. Bir kere denedi ve başarısız oldu ama sanırım tekrar deneyecek.
Günlük önerimiz 1.76 seviyesinin altında $/TL alarak tepki çıkışlarını değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları