Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Önerimiz tepki çıkışı için...

Dün 1.3091-1.3184 bandında hareket eden €/$ paritesi kapanışı 1.3103 seviyesinden yaparak günlük aşağı sinyali verdi

Bigpara Haber

Dün 1.3091-1.3184 bandında hareket eden €/$ paritesi kapanışı 1.3103 seviyesinden yaparak günlük aşağı sinyali verdi.



Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Ancak bu sabah itibariyle baktığımızda 1.3078 seviyesine kadar düşerek 1.3105’e yükseldiğini görüyoruz.

Dolayısıyla grafiğe göre günlük düşüş sinyalini biz uykudayken gerçekleştirmiş bile. 1.26 seviyelerinden gelen hızlı çıkışı hazmetmeye çalışıyor görüntüsü veren paritede orta vade yukarı sinyali henüz bitmiş değil. Risk göstergeleri yeni bir olumsuz haber olmadığı takdirde orta vade trendin yukarı yönde yoluna devam edebileceği sinyalleri vermektedir.

Bu aşağı sinyali sadece günlük ve düne göre daha aşağıyı görerek bu sinyali gerçekleştirmiş olabilir görünüyor.

$/TL grafiğine baktığımızda; dün 1.8098 seviyelerinden 1.7846 seviyesine kadar gevşediğini, orta vade aşağı sinyallerine uygun bir trend içinde olduğunu görüyoruz. Bu harekette €/$ paritesinde USD’nin değer kaybetmesinin payı da var. Burada sizlerle paylaşmam gereken önemli bir veri RSI dediğimiz risk göstergesi 28 seviyelerine gelerek kırmızı çizginin altına sarkmış durumda. Diğer bir deyişle düşüşte ipin ucu biraz kaçmış görünüyor.

Kısa sürede gerçekleşen bu düşüşün hazmedilmesine ihtiyaç var. Eğer bu olmazsa, yani düşüş devam ederse peşinden sert çıkış görme riskimiz artar.Bu nedenle her ne kadar orta vade aşağı sinyali devam etse de düşüş dalgasının uzunluğu nedeniyle tepki çıkışına hazır olmanızda fayda var diyoruz. Tekrar 1.80 seviyesinin üzerine atabilir.

Gelelim altına; sert dalgalanma beklentimiz FED nedeniyle yukarı yönde gerçekleşti. Yön konusunda kararsız olduğumuzu hepiniz biliyorsunuz. Grafik orta vade yukarı sinyallerini sürdürse de momentumun (ivmenin) azalması kar satışı riskini artırıyor. Ayrıca RSI çizgiyi aşmak üzere sinyali veriyor. Daha fazla yükselmesi sert satış riski taşıyor. Bu nedenle bu seviyelerden yeni alım önermiyoruz.

Okuyucularımızdan Faizci lakaplı okurumuz güzel özetlemiş. Altın ve USD riskli TL getirisi en garanti diyor.

Abdullah bey, ikiziniz aşağı beklentisini dışarıdaki olumsuzluğa bağlamış. Ancak dışarıda hava bozuldukça risk iştahı da azaldığından yabancının döviz talebi riski de artıyor. TL’nin değerli kalacağı konusunda kendisiyle hemfikirim. Ancak bu daha çok cari açıkla ilgili olumlu verilerden kaynaklanacak diye hesaplıyorum. Bu arada bir diğer okurumuz reel sektör borçlarına değinmiş. Yanılmıyorsam 65 milyar USD bu sene çevrilmesi gereken reel sektör borcu.  Dış finansman sıkıntısı olursa bu durum kurlarda baskı yaratır.

Bu arada değerli okurumuz BET için’de bir açıklama yapmamızda fayda var. Son veriler yakında cari açık verilerinde olumlu sonuçlar alınabileceğini gösteriyor. Bu durum TL’ye olumlu etki yapabilir.

Altını çok pahalı alan okurlarımız için trend analizlerimiz günlük ve aylık. Sizler daha uzun vadeli düşünmek durumundasınız. Bence krizin son bulacağı sinyali gelmeden altında kalıcı düşüş zor. Altına daha uzun vadeli bakarsak 1.678 seviyelerine kadar gevşeyip daha sonra 1.800 seviyesine doğru çıkması daha sağlıklı olacak. Benim beklentim bu yöndedir. Altında sırat köprüsü 1.800 seviyesidir.

Önerimiz tepki çıkışı için 1.79 seviyesinin altında USD almanızdır.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları